Open brief aan de Antwerpenaar: “Antwerpen zal in 2050 veel properder zijn dan vandaag”

Open brief aan de Antwerpenaar: “Antwerpen zal in 2050 veel properder zijn dan vandaag”

Print
Antwerpen -

In het Zuiderpershuis kan je nog een hele week naar het Kaffee van Antwerpen komen. Daar kijken we dertig jaar vooruit in de tijd, elke dag rond een ander thema. In de zogenaamde toogdialogen geven experten hun visie op het Antwerpen van 2050. Op dinsdag 5 december heeft Philip Heylen het over het sluikstortprobleem in Antwerpen Noord.

De stelling van dinsdag: In het jaar 2050 … is sluikstorten nog steeds een groot probleem van Antwerpen-Noord

Voormalig Antwerps schepen en ISVAG-voorzitter Philip Heylen luidt deze avond in. Een van de andere gasten is Jean-Paul Meus, de gedreven ondernemer die het volgende gelooft: als iedereen tien minuutjes per dag zwerfvuil opruimt, bereiken we een schone leefomgeving. Hij gaat in gesprek met Fatima Boudjaoui, woordvoerster van Fost-Plus, specialist inzake recycleren en sorteren.

Ook wij zetten ons graag in voor een propere stad. De medewerkers van Gazet van Antwerpen ruimen op 5 december de Gedempte Zuiderdokken op. Help jij graag een handje?

Afspraak aan het Zuiderpershuis om 9 uur.

Lees hier de open brief van Philip Heylen:

“Voorspellingen maken is zeer lastig, zeker over de toekomst.” Het zijn de gevleugelde woorden van Niels Bohr, een Deense kernfysicus en Nobelprijswinnaar uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Hoe ziet het Antwerpen van de toekomst eruit, en hoe proper zal onze stad zijn? Wat met blikjes en drankverpakkingen, zijn we daar in 2050 eindelijk van verlost? Kleeft onze kauwgum nog op straat, of – vervelender – onder de zool van uw schoen? Wat met papier en ander zwerfvuil – en wordt de Gazet van Antwerpen in 2050 nog wel gedrukt? En wat met de sigarettenpeuk die achteloos in de goot verdwijnt? Klagen we binnen dertig jaar inderdaad nog over het sluikstort in onze stad?

Als u mij toch een voorspelling permitteert: Antwerpen zal in 2050 veel properder zijn dan vandaag, ter land, ter zee en in de lucht.

De overkapping van de Ring zal in 2050 een kantelmoment gebleken zijn, niet enkel in de strijd tegen de files en het fijn stof. De stad is dan 400 hectare groter, maar vooral, de overkapping zal ons anders doen kijken naar het potentieel van onze stad, de publieke ruimte, de leefkwaliteit en de properheid.

In 2050 rijden we elektrisch of op waterstof. Tenminste, we zitten niet langer zelf achter het stuur. De Schelde is proper, urban farming en verticaal groen zijn in 2050 wijd verspreid, en een warmtenet houdt onze stad warm.

De vierde industriële revolutie, de robotisering en de circulaire economie staan in 2050 centraal in het hele afvalverhaal. Afvalpreventie en hoe te recycleren: een slimme app legt het ons uit. Vuilniswagens zijn zelfrijdend en volledig geautomatiseerd. Drones cirkelen boven de stad, spotten recycleerbaar of niet-recycleerbaar afval en sturen op elk moment van de dag de juiste robot uit. Vuilnisbakken, ondergrondse sorteerstraatjes en andere afvalsystemen zitten vol slimme sensoren: the Internet of Bins!

Fijn, denkt u: leun rustig achterover, want robots lossen de troep in Antwerpen voor ons op!

Helaas voor de believers: de technologie zal ons helpen, maar materialen worden complexer en afval bestaat in 2050 nog altijd. Circulaire economie staat niet gelijk aan zero waste, en Antwerpen zal geen zaligmakend eiland zijn: het afvalvraagstuk blijft uw en mijn verantwoordelijkheid, en een uitdaging op wereldschaal.

Benieuwd naar meer? Kom vooral zelf luisteren, op 5 december, in het GvA-Kaffee!

Wat vindt u zelf het grootste probleem momenteel wat afvalbeleid betreft. Zou u bereid zijn meer belastingen te betalen voor een propere stad?


Lees meer over het Kaffee van Antwerpen