App UZ Leuven helpt zorgverleners bij keuze geneesmiddelen type 2 diabetes

App UZ Leuven helpt zorgverleners bij keuze geneesmiddelen type 2 diabetes

Print
Leuven -

De dienst endocrinologie van UZ Leuven heeft de app “T2D Helper” ontwikkeld. Artsen, huisartsen en specialisten worden daarmee geholpen om een betere keuze te maken in de verschillende types geneesmiddelen voor patiënten met type 2 diabetes. Hiervoor bestond er al een internationale richtlijn, maar die houdt geen rekening met de Belgische terugbetalingscriteria.

De behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes zijn de afgelopen tien jaar zo sterk toegenomen dat zorgverleners een grote keuze hebben tussen verschillende klassen van geneesmiddelen. De nieuwe app gaat uit van de internationale aanbevelingen van de associaties EASD en ADA, en past die toe op individuele kenmerken van de patiënt zoals nierfunctiebeperking en problemen zoals een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename. De app kan hierbij gebruik maken van een slimme filterfunctie. Ook de terugbetalingscriteria die in ons land gelden worden in rekening gebracht.

De “T2D Helper” blijft een ondersteunend instrument, want het is de zorgverlener die zelf de definitieve beslissing moet nemen bij de keuze van de glucoseverlagende behandeling. De app, die artsen en zorgverleners gratis kunnen downloaden in de App Store en de Google Play Store zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdated, in functie van de wijzigingen van terugbetalingscriteria of van de behandeling van dit type van diabetes.

(belga)

Nu in het nieuws