Verdacht pakket in Duits overheidsgebouw: vals alarm

Foto: Photo News

Verdacht pakket in Duits overheidsgebouw: vals alarm

Print

Nadat vrijdag nabij de kerstmarkt van Potsdam (Duitsland) een gevaarlijk pakket was ontdekt om koerierbedrijf DHL mee af te persen, werd maandag een nieuw ‘verdacht’ DHL-pakket ontvangen. Dit keer was dat het geval bij de Kanselarij van Thüringen in Erfurt. Uiteindelijk bleek het vals alarm en bevatte het pakje geen handgranaat of iets anders explosief.

Vrijdag werd in Potsdam een kerstmarkt ontruimd nadat een pakjesdienst bij een apotheek in een straat nabij de kerstmarkt een pakket van 40 op 50 centimeter met een verdachte inhoud afgeleverd had. Het bevatte een cilindervormig voorwerp met kabels, batterijen, een rotje en spijkers. Toen de apotheker het pakje opendeed en de draden zag, alarmeerde hij meteen de politie.

Op het pakketje stond een QR-code. Die verwees naar een versleutelde pagina op het internet waar een afpersingsbrief stond voor DHL. In die brief zei een onbekende dat hij nog meer van die pakketbommen gaat sturen naar willekeurige adressen, als zijn eisen niet ingewilligd worden.

Mogelijk ging het pakje bij de Kanselarij van Thüringen om een gelijkaardig pakket, zo werd gevreesd, maar het hoofd van de regering van Thüringen wilde zich daar nog niet over uitspreken. “Dit is pure speculatie”, zo zei minister-president van deelstaat Thüringen Bodo Ramelow.

Eerder was er sprake van dat het pakje mogelijk een werpgranaat bevatte, maar het bleek uiteindelijk om samengerolde catalogi te gaan.

Het pakket was vrijdag al afgeleverd, maar was tot maandag op een rek blijven liggen en werd dan pas geopend. De medewerkers die het pakket openden, verwittigden onmiddellijk de politie. Het pakje vermeldde geen afzender.

Verdachte brief

Begin november is in Frankfurt een soortgelijk pakket afgeleverd. Bij het openen vatte het vuur, en raakte de QR-code vernietigd. Volgens de krant Thüringer Allgemeine heeft in een ander overheidsgebouw, in Sondershausen, een medewerker ook een verdachte brief gevonden. De brief bevatte poeder en ‘iets technisch’. Een deel van het gebouw is geëvacueerd.

Welk gevaar er van de verdachte brief uitgaat kon politiewoordvoerster Fränze Töpfer nog niet zeggen.

Nu in het nieuws