Syndicale actie bij Kruidvat tegen overdreven flexibiliteit

Foto: Photo News

Syndicale actie bij Kruidvat tegen overdreven flexibiliteit

Print
Zomergem -

In Zomergem is de vestiging van winkelketen Kruidvat maandagvoormiddag niet geopend. Vakbonden BBTK en LBC-NVK voeren er actie tegen de overdreven flexibiliteit en voor de erkenning van opleidingstijd als werktijd. Eind september sprong syndicaal overleg in het paritair comité af, maar morgen/dinsdag zitten vakbonden en directie opnieuw samen. Bij Kruidvat werken meer dan 2.000 mensen.

Door de symbolische actie in Zomergem bleef de winkel maandagochtend gesloten. Er werken zeven mensen. De vakbonden hebben begrip voor de vraag om flexibiliteit, maar die gaat volgens hen vandaag te ver. In elke vestiging van Kruidvat is enkel de winkelverantwoordelijke voltijds tewerkgesteld. Winkelbedienden werken volgens een deeltijds statuut van 20 uur, maar kunnen tot 35 uur worden ingepland. Dat betekent dat ze geen aanvullende job kunnen zoeken.

“Door de zeer krappe bezetting in de filialen moeten steeds meer medewerkers in andere filialen bijspringen. Zij moeten zelf opdraaien voor de kosten van de parking”, zeggen de vakbonden. “En Kruidvat biedt opleidingen op PC aan, die medewerkers thuis moeten volgen, buiten de werkuren.” De werkdruk voor het personeel heeft, zo stellen de vakbonden, haar limieten bereikt.

Morgen/dinsdag is nieuw overleg gepland met de directie van Kruidvat en wordt duidelijk of de vakbonden hun acties willen uitbreiden. De winkel in Zomergem gaat maandagmiddag terug open.

(belga)

Nu in het nieuws