© AFP

Voor het eerst in 98 jaar gaat cabinepersoneel KLM dag staken

Een deel van het cabinepersoneel van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM legt op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Daardoor zullen volgens vakbond FNV die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol.

Het zou voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van KLM zijn dat het cabinepersoneel een hele dag staakt. De vakbond protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen.

Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk. Ook de dienstverlening aan passagiers is volgens de vakbond in het geding. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen.

KLM vindt dat de vakbond de situatie onnodig op de spits drijft en noemt de aangekondigde staking buitenproportioneel. Directeur personeelszaken Aart Slagt riep de vakbond op om “in het belang van KLM, haar reizigers en medewerkers” weer in overleg te gaan over een nieuwe cao.

FNV vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de bij elkaar 9500 stewards en stewardessen. De grootste cabinevakbond VNC wil het nog lopende overleg met KLM een kans geven en steunt daarom de stakingsoproep op dit moment nog niet.

(belga)

Nu in het nieuws