Terrorist Bataclan en vliegtuigkaper 9/11 prijken naast Martin Luther King in ‘Museum van de Martelaars’

Ismaël Omar Mostefaï was een van de schutters die een bloedbad aanrichtte in de Parijse concertzaal Le Bataclan. Foto: afp, pn

Terrorist Bataclan en vliegtuigkaper 9/11 prijken naast Martin Luther King in ‘Museum van de Martelaars’

Print

Er is heel wat opschudding ontstaan rond een kunstinstallatie in Berlijn die ‘Het Museum van de Martelaars’ gedoopt werd. Naast onder meer Martin Luther King en Socrates worden ook enkele terroristen afgebeeld: het gaat onder meer om een van de terroristen die een bloedbad aanrichtte in de Parijse concertzaal Le Bataclan, een van de vliegtuigkapers van 9/11 en de daders van de aanslagen in Zaventem. “Een echte schande”, klinkt het.

Het werk van twee Deense kunstenaars wordt sinds 29 november tentoongesteld in het Berlijnse kunsthuis Bethanien en stelt enkele personen in de spotlight die “gestorven zijn voor hun overtuiging. Onder meer de in 1968 doodgeschoten burgerrechtenactivist Martin Luther King en de Griekse filosoof Socrates (die in 399 voor Christus overleed na het drinken van gif) komen aan bod.

De opschudding draait echter niet rond hen.

Naast King en Socrates komen ook enkele zeer omstreden “martelaars” aan bod. Het gaat onder meer om Ismaël Omar Mostefaï (een van de drie schutters die in november 2015 een bloedbad aanrichtte in de Parijse concertzaal Le Bataclan), Mohammed Atta (een van de vliegtuigkapers van 9/11) en de daders achter de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016. “De kunstenaars wilden met hun werk het concept van martelaar uitbreiden”, zo rechtvaardigt Ricarda Ciontos, de artistieke directrice die de expo liet installeren, de opvallende keuze.

Terrorist Bataclan en vliegtuigkaper 9/11 prijken naast Martin Luther King in ‘Museum van de Martelaars’
Het ‘Museum van de Martelaars’. Foto: EPA-EFE

De kunstinstallatie lokt heel wat verontwaardige reacties uit. “Een belediging aan de slachtoffers van islamterrorisme”, klinkt het onder meer. “Dit is een echte schande.”

Ook de Franse ambassade in Duitsland heeft zich al publiekelijk uitgesproken tegen het kunstwerk. “We dragen de vrijheid van artistieke expressie hoog in het vaandel, maar toch kunnen we niet anders dan ons hiertegen verzetten. Er is een groot verschil tussen een martelaar en een terrorist.”

Nu in het nieuws