© Stad Mechelen

Restaurateurs doen verrassende ontdekking in Besloten Hofjes

Tijdens de restauratie van de Besloten Hofjes in Mechelen legden restaurateurs een verborgen versiering bloot. In het Hofje van ‘Daniël in de Leeuwenkuil’ werd een granaatappelmotief in verguld wasbrokaat aangetroffen.

Sinds oktober 2014 werkt een team van restaurateurs aan de conservatie en restauratie van de Besloten Hofjes. Deze unieke retabelkastjes uit de zestiende eeuw bevatten prachtige beeldjes, zijdebloemen, allerhande bedevaartsinsignes, medaillons van was en pijpaarde en allerlei relieken. Ze zijn het resultaat van minutieus vakmanschap door de Mechelse gasthuiszusters.

© Stad Mechelen

In het Hofje van ‘Daniël in de Leeuwenkuil’ deden restaurateurs nu een ontdekking van formaat. De restauratie bracht een verrassende textuur aan het licht, laat de stad Mechelen weten. Aan de binnenzijde van het Hofje vonden de restaurateurs een granaatappelmotief in verguld wasbrokaat.

Veel vragen

“Het motief doet denken aan het rijkelijk versierde reliëffluweel uit de vijftiende en zestiende eeuw”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Een dergelijke versiering op een kast is in die omvang een unicum en roept veel nieuwe vragen op. Waarom werd deze afwerking in dit hofje verstopt achter een tweede achterwand? Hoe en door wie werd dit gemaakt? Wat waren de oorspronkelijke kleuren? Hoe moet dit zeer delicate wasbrokaat worden geconserveerd?”

De restaurateurs en het museumteam onderzoeken nu hoe men de prachtige ontdekking kan conserveren. “Normaal gezien zouden de kasten opnieuw dichtgemaakt worden na de restauratie, maar we willen het publiek de kans geven om deze prachtige verrassing met eigen ogen te bekijken”, zegt Björn Siffer.

De gerestaureerde Besloten Hofjes zullen te zien zijn in het nieuwe Museum Hof van Busleyden, dat in 2018 de deuren opent.

© Stad Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio