“Uitkering personen met handicap optrekken tot armoededrempel is haalbaar”

Foto: Medicimage / Reporters

“Uitkering personen met handicap optrekken tot armoededrempel is haalbaar”

Print
Brussel -

De groene Kamerfractie roept de regering-Michel op de uitkering voor personen met een handicap op te trekken tot aan de armoedegrens. “Het Planbureau berekende dat deze maatregel 300 miljoen euro kost. Dat is een haalbaar bedrag”, zegt Kamerlid Evita Willaert (Groen). “We hopen dat staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) eindelijk de verdediger wordt van personen met een handicap”.

De groenen reageren daarmee op de cijfers van de FOD Economie die aangeven dat een kwart van de personen met een handicap een inkomen heeft dat niet boven de armoededrempel (1.150 euro) uitkomt. Tien procent kampt zelfs met ernstige materiële tekorten.

De Ecolo-Groen-fractie roept premier Michel en staatssecretaris Demir op werk te maken van een verhoging van de uitkeringen. “Het wordt tijd dat Demir en Michel hun belofte nakomen. Dit is tergend haalbaar en een kwestie van politieke keuzes. Hoe hier wordt omgegaan met personen met een handicap, is een welvarend land als België onwaardig”, vindt Willaert.

Ze klaagt ook aan dat er nog steeds problemen zijn met de bereikbaarheid van de bevoegde dienst bij de FOD Sociale Zekerheid. “Van de 200.000 telefonische oproepen per maand, worden er slechts 10.000 beantwoord. Dat betekent dat mensen 20 keer moeten bellen om iemand aan de lijn te krijgen. Het aantal dossiers dat al minstens een jaar wachten op antwoord, is intussen gestegen tot ruim 26.000. Dat is bijna een verdubbeling in enkele maanden tijd”.

(belga)

Nu in het nieuws