Minister Weyts wil verbod op radarverklikkers

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van een totaal alcoholverbod in het verkeer. Daardoor straf je de bestuurders die zich vandaag wel aan de regels houden, luidt het. De minister pleit wel voor een harder optreden tegen hardleerse automobilisten en wil een verbod op radarverklikkers.

Het was de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, die een N-VA-signatuur draagt, die afgelopen weekend voor een nultolerantie in het verkeer pleitte. Maar volgens minister Weyts los je daarmee het probleem niet op. Hij merkte maandag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 op dat 65 procent van de mensen die positief blazen, zelfs boven de 0,8 promille uitkomt. Het is op die groep “hardleerse bestuurders”, die boven 0,5 en zelfs 0,8 promille blazen, dat je moet inzetten, vindt Weyts.

De minister kijkt daarbij naar sensibiliseringscampagnes en een kordaat optreden. “Het zit bij ons nog te veel ingebakken dat het best nog even kan, vooral bij 40-plussers”, merkt Weyts op. Volgens de minister zal je bij een nultolerantie meer politie moeten inzetten om de nieuwe regels te handhaven, waardoor er te weinig capaciteit overblijft om de hardleerse bestuurders aan te pakken.

Verbod op radarverklikkers

De N-VA’er brak opnieuw een lans voor een verbod op radarverklikkers, zoals Coyote. Hij kijkt daarbij naar het Franse voorbeeld, waar enkel in een ruime perimeter een controle mag worden aangekondigd. “Het ad hoc signaliseren van controles vind ik niet kunnen. We vinden met z’n allen dat het onaanvaardbaar is om te snel te rijden, maar langs de andere kant heb je die verklikkers”, luidt het. Zo’n verbod is echter geen Vlaamse bevoegdheid, maar moet op federaal niveau worden ingevoerd. “Maar ik besef dat het geen populaire maatregel is.”

© Photo News

“Limiet op 0 is veiliger én makkelijker”

Een nultolerantie voor alcohol in het verkeer is veiliger en makkelijker om na te leven. Dat zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD) als reactie op de uitspraken van minister Weyts.

“Er zijn een aantal argumenten om toch naar 0 te gaan”, zegt Geirnaert. “Het is sowieso het veiligste en het is ook veel makkelijker om niet te drinken dan om een beetje te drinken. Het probleem is dat je jezelf overschat. Dat is de invloed van alcohol op de hersenen: bewuste keuzes maken wordt moeilijker. Een nultolerantie is veel duidelijker.”

Geirnaert merkt op dat heel veel dronken bestuurders niet bestraft worden. “De pakkans is zeer laag.” De beslissing om naar een nultolerantie over te schakelen, is een politieke afweging, besluit ze. “Maar vanuit oogpunt van gezondheid en veiligheid zou het beter zijn.”

De minister kijkt daarbij naar sensibiliseringscampagnes en een kordaat optreden. “Het zit bij ons nog te veel ingebakken dat het best nog even kan, vooral bij veertigplussers”, merkt Weyts op. Volgens de minister zal je bij een nultolerantie meer politie moeten inzetten om de nieuwe regels te handhaven, waardoor er te weinig capaciteit overblijft om de hardleerse bestuurders aan te pakken.

De N-VA’er brak opnieuw een lans voor een verbod op radarverklikkers, zoals Coyote. Hij kijkt daarbij naar het Franse voorbeeld, waar enkel in een ruime perimeter een controle mag worden aangekondigd. “Het ad hoc signaliseren van controles vind ik niet kunnen”, luidt het. Zo’n verbod moet op federaal niveau worden ingevoerd.

Nu in het nieuws