© rr

Jongeman dient klacht in tegen Dilbeekse politie

Twintiger ziekenhuis in geslagen door politie “omdat er nog sneeuw op zijn achterruit lag”

G. M. (22) uit Affligem dient klacht in tegen de Dilbeekse politie nadat hij hardhandig werd aangepakt. De aanleiding was een discussie nadat de agenten hem wilden beboeten omdat er sneeuw op de achterruit van zijn auto lag.

Dieter Hautman,dhh

De 22-jarige G. M. ging donderdagavond met zijn zwarte Audi A4 zijn Dilbeekse vriend A.T. (20) thuis afzetten. Toen hij aan het politiecommissariaat van Dilbeek een stilstaande combi inhaalde, werd hij tegengehouden. G. moest een speekseltest afleggen en werd gefouilleerd. Toen de agenten niets konden vaststellen, wilden ze hem een boete geven omdat er nog sneeuw op de achterruit van zijn wagen lag.

“Ik nam mijn smartphone om een foto te nemen van die sneeuw, om te tonen hoe belachelijk die boete was. Maar plots namen drie agenten me hardhandig vast en werd ik in de boeien geslagen”, vertelt G. Zijn vriend A. wilde tussenkomen, maar werd ook aangepakt. “In de cellengang werd ik met mijn gezicht een paar keer tegen de muur geduwd. Uiteindelijk werd ik op de grond gegooid en kreeg ik van verschillende agenten schoppen en klappen.”

A. stond intussen buiten op zijn vriend te wachten. Toen hij zijn vader wilde bellen, werd ook hij vastgegrepen en het commissariaat binnengesleurd. “De agenten sloegen me zelfs met mijn hoofd tegen de deur. Ik werd ook enkele keren in mijn gezicht geslagen en uiteindelijk belandde ik ook in de cel."Rond 3 uur 's nachts kwam de vader van A. de twee jongens ophalen. Toen hij de verwondingen van G. zag, wilde hij meteen verhaal halen bij de politie. “Maar daar werd alles ontkend”, zegt A.

G. liet in het Erasmusziekenhuis zijn verwondingen vaststellen en werd een dag arbeidsongeschikt verklaard. Nu wil hij samen met zijn ouders klacht indienen tegen de Dilbeekse politie. Naar eigen zeggen wordt hij al langer geviseerd door de politie. “Het gaat telkens over jongere agenten. Ze houden mijn auto tegen voor controles. Telkens opnieuw controleren ze me op drugs, maar die testen zijn steeds negatief. En ze geven me boetes voor banale zaken, zoals een vervallen brandblusser. Deze keer ging het om sneeuw op de achterruit, maar dat is dus ­geëscaleerd”, klinkt het.

Korpschef Arnoud Vermoesen wil niet reageren op de inhoud van het incident, in afwachting van de conclusies van het onderzoek. “Ik wil wel benadrukken dat onze politiezone veel belang hecht aan optreden zonder escalatie en hier dan ook op inzet tijdens trainingen en de interne opleiding”, aldus Vermoesen.

Nu in het nieuws