Actieve Bart Swings in achterhoede bij massastart, records voor Vosté en Peeters in Calgary

Foto: Photo News

Actieve Bart Swings in achterhoede bij massastart, records voor Vosté en Peeters in Calgary

Print

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Canadese Calgary heeft Bart Swings tijdens de massastart de vijftiende plaats behaald. De minimarathon over zestien ronden leverde een zege op voor de Italiaan Andrea Giovannini.

De tweede plaats was voor de Nieuw-Zeelander Remon Kaye, de derde voor de Chinees Hongli Wang. Bij de vrouwen ging de overwinning verrassend naar de Duitse routinier Claudia Pechstein, die twee weken al goede vorm toonde door in het Noorse Stavanger de 5.000 meter te winnen.

In het klassement voor de wereldbeker bezet de 26-jarige Swings na twee races de zevende plaats met 74 punten. De ranglijst wordt aangevoerd door Kaye (120 punten), voor de Zuid-Korean Seung-Hoon Lee (118) en de Amerikaan Joey Mantia (112).

Giovannini demarreerde zes ronden voor het einde op een moment dat het peloton net bijeen was gebracht door Swings, die er voor gezorgd had dat een viertal vroege koplopers werd bijgehaald. De Italiaan vergrootte snel zijn voorsprong tot bijna een ronde. De rest van het veld wist zich vervolgens geklopt.

De uiteindelijke klassering (voorlaatste) was onder zijn niveau, maar langzamerhand lijkt Swings zijn zwakke seizoenstart te boven te komen. De eerste wedstrijden van het seizoen, in het Nederlandse Heerenveen en Stavanger, verliepen in mineur. Door de matige klasseringen zakte hij af naar de B-divisie, een grote groep schaatsers die hun kunsten uitsluitend met weinig aandacht van toeschouwers in de vroege ochtend of de late avond mogen vertonen.

Als geen ander weet Swings dat hij er nog lang niet is. Zelfs een aardige prestatie in de massastart - de manier van schaatsen die hij heel goed van het skeeleren kent - kan een gebrekkige vorm verhullen. Vaak ligt het tempo bij het onderdeel niet al te hoog en zijn een paar sprintjes al voldoende om tot een hoge klassering te komen.

Peeters en Vosté sluiten WB-manche af met nationale records

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary hebben Jelena Peeters en Mathias Vosté voor twee Belgische records gezorgd. Peeters verbeterde haar nationale toptijd op de 1.500 meter tot 1:56.99. Vosté scherpte zijn record op de 500 meter aan: 35.43.

De oude chrono van Peeters dateerde van 16 november 2013 in Salt Lake City (1:57.67). In de aanloop naar haar tweede Olympische Winterspelen lijkt de 31-jarige rijdster uit Wuustwezel eindelijk de slag te pakken te hebben.
In een voorbeeldig ingedeelde race tegen de Canadese Josie Morrison zette Peeters de negende tijd (van 28) in de B-groep neer. Winnares was Yu-Ting Huang in 1:55.12. Komende week in Salt Lake City op nog sneller ijs in de ijle lucht 1.425 meter boven de zeespiegel kan Peeters zich nog verbeteren.

Vosté, die deel uitmaakt van het Viessmann Winter Talent Team, dook drie honderdsten onder zijn nationale record. De 23-jarige Vosté was een fractie sneller dan vorige week bij trainingswedstrijden op de Olympic Oval. Het record kwam tot stand na een niet al te rappe eerste 100 meter: 10.11. Maar de ronde (25.32) maakte veel goed. Eerder op de dag knabbelde de in Nederland wonende Bruggeling al bijna drie tellen af van zijn beste tijd op de 1500 meter (1:46.67).

Het record leverde Vosté niet meer op dan de 26e plaats (van 32) in de B-groep. Met liefst achttien schaatsers onder de 35 seconden was die klasse in Calgary sterk bezet. De verwachte winnaar was trouwens Pavel Koelizjnikov. De Russische wereldrecordhouder (33.98) moest in de B-divisie schaatsen omdat hij in Stavanger geblesseerd had afgezegd. De Rus won in 34.34. Dat was maar drie honderdsten dan de winnaar in de A-groep, de Canadees Alex Boisvert-Lacroix.

Meer sportnieuws