Man uit ijskoud water Willemdok gered: “Topwerk van die twee inspecteurs”

De man die in het water viel, stelt het ondertussen goed. Foto: bfm

Man uit ijskoud water Willemdok gered: “Topwerk van die twee inspecteurs”

Print
Antwerpen -

Een man van 28 is zaterdagochtend in de vroege uurtjes door de politie uit het water van het Willemdok gered. “Een pluim voor die inspecteurs”, vertelt getuige Kris Van Calster.

Kris Van Calster heeft een bakkerij in de Londenstraat. Zaterdagochtend rond 05.15u was hij met zijn hond onderweg naar zijn zaak, toen hij plots geschreeuw hoorde ter hoogte van de Napoleonkaai. “Ik dacht eerst dat er iemand ruzie aan het maken was op één van de aangemeerde boten in het dok”, vertelt hij. “Maar toen ik ging kijken, bleek dat er iemand in het water lag. Hij riep om hulp. Ik belde het nummer 101 en ging op mijn buik op de kade liggen om hem te proberen helpen, maar ik kon weinig doen.”

Volgens Kris was de politie heel snel ter plaatse. “Ik schrok daarvan”, vertelt hij. “Het kan niet langer dan drie minuten zijn geweest. En nog eens vijf minuten later hadden ze die man uit het water gered. Met een reddingsboei sleurden ze hem naar een van de trapjes. Daarna werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Die inspecteurs hebben topwerk geleverd. Ik dacht dat ze er gezapig zouden komen aanrijden, maar neen. Ze waren er vliegensvlug en spurtten als het ware naar die man in nood. Chapeau.”

Hekwerk

Volgens de politie was de man, een 28-jarige die in de buurt van het water woont, per ongeluk in het water gesukkeld. Mogelijk had hij wat te diep in het glas gekeken. Hij werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht en stelt het ondertussen goed. Kris Van Calster vraagt zich wel af of de trapjes aan de kade niet beter verlicht moeten worden. “Daar heeft de politie nog een paar seconden mee verloren, omdat ze niet meteen een trapje vonden. Als ze die zouden verlichten, of in een opvallende kleur zouden schilderen, zou het toch weer wat makkelijker zijn om mensen uit het water te redden. Het is tenslotte niet de eerste keer dat er hier op het Eilandje iemand in het water valt.”

Om het aantal ongevallen in de buurt van het MAS terug te dringen, plaatst de stad in 2018 hekwerk aan de zuid-, oost- en westkant van het Willemdok. Ook aan het Bonapartedok komt er een ‘harde’ afsluiting. Verder zet de stad in op ‘zachte’ afscheidingen, zoals fietspaden, verlichting en straatmeubilair. Voor het hekwerk rond het Willem- en Bonapartedok trekt de stad 218.000 euro uit.

Nu in het nieuws