“Gehersenspoelde kinderen die terugkeren uit IS-gebied zijn erg gevaarlijk”

De strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn op heel wat plaatsen in het Midden-Oosten verjaagd, maar dat levert nieuw gevaar op in Europa. Dat zegt Hans-Georg Massen, de chef van de Duitse inlichtingendienst, die waarschuwt voor gehersenspoelde kinderen die terugkomen naar Duitsland en erg gevaarlijk zijn.

Guy Stevens

De kinderen van de strijders van IS zijn volgens Maassen op school gehersenspoeld. “Ze zijn in hoge mate geradicaliseerd en steunen de ideologie van IS.” Dat ze hun woonplaats moeten verlaten, kan dus betekenen dat ze naar Europa komen. “Je kan hen gerust jihadisten noemen. Dat stelt ons voor problemen, want die kinderen en jongeren kunnen erg belangrijk zijn”, aldus Maassen bij het Duitse persagentschap DPA.

Volgens de man is er nog geen melding van kinderen die teruggekeerd zijn. “Maar ik kan niet uitsluiten dat het gaat gebeuren.”

Ook België ongerust

Ook de veiligheidsdienst in ons land maken zich zorgen. In Syrië en Irak verblijven minstens honderd kinderen met minstens één Belgische ouder, zo bleek in september uit cijfers van het OCAD, dat de terreurdreiging analyseert. De grote meerderheid is amper 4 jaar, is in oorlogsgebied geboren en verblijft bij IS. Zowel Justitie als Welzijn bereidt zich voor op hun komst naar ons land.

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er een parlementaire vraag over stelde, maakt zich zorgen over het gevaar dat van die kinderen uitgaat, “want ze zijn al van erg jonge leeftijd onderworpen aan de IS-doctrine”. “Ze worden geïndoctrineerd via het sharia-onderwijs. En ze worden immuun gemaakt voor geweld. De kinderen ­leren soms al als 5-jarige ­wapens hanteren. Vanaf hun negende gaan jongens naar trainingskampen.”

Volgens Geens wordt al het mogelijke gedaan om de ­terugkeer van jihadkinderen zo goed mogelijk op te vangen. “Zowel het parket, als de federale politie, als de diensten jeugdbescherming worden op de hoogte gebracht zo gauw we iets weten van de vermoedelijke terugkeer van een minderjarige. Er is nadien ook blijvend overleg”, aldus het kabinet-Geens.

“Minderjarigen die zelf beslisten om als strijder naar Syrië en Irak te vertrekken, worden bij hun terugkeer als verdachten beschouwd. Maar dat zijn er maar een drietal. Kinderen die met hun moeder terug­keren en zelf niet geradicaliseerd zijn, worden gezien als minderjarigen in gevaar.”

Vrouwen

De Duitse veiligheidsdiensten observeren op dit moment 700 mensen in Duitsland die in staat worden geacht tot het plegen van een aanslag. De voorbije jaren zijn, naar schatting, 950 jihadisten uit Duitsland naar IS-gebied getrokken, waarvan een vijfde vrouwen.

Die vrouwen zijn ook een gevaar, zo zei eerder ook al de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD. Vorige maand waarschuwde die voor terugkerende jihadistische vrouwen. Die zouden volgens de AIVD bereid zijn om ook buiten IS-gebied aanslagen te plegen.

Hersenspoelen

Dat IS ver gaat in het hersenspoelen van kinderen, bleek al in januari 2016. De 12-jarige Nasir vertelde toen aan CNN dat hij samen met 60 anderen opgeleid werd om ooit een zelfmoordaanslag te plegen. “Ze vertelden ons voortdurend dat onze ouders ongelovig waren en dat onze eerste taak was om terug te keren en hen te doden”, vertelde hij. “Ze wilden ons laten geloven dat IS meer van ons hield dan onze ouders.”