© EPA-EFE

Onrust Zimbabwe: kersvers president Mnangagwa vervangt twee ministers uit zijn nieuwe regering

De nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, heeft twee ministers uit zijn regering verwijderd, nadat er zware kritiek was gekomen op hun benoeming in de nieuwe regering van Mnangagwa.

adm

De herschikking in de regering was nodig “om het respect voor de Grondwet te behouden” en “omwille van overwegingen van geslacht, demografie en speciale noden”, zo heet het.

Lazarus Dokora is op het departement van Onderwijs vervangen door professor Paul Mavima, ook een lid van Zanu-PF partij. Dokora was sinds 2013 minister van Onderwijs tijdens het presidentschap van Robert Mugabe en hij kreeg zware kritiek te verduren voor zijn onderwijshervormingen.

President Mnangagwa verving ook Clever Nyathi, minister van Arbeid, door Zanu-PF-afgevaardigde Petronella Kagonye. Nyathi werd benoemd tot speciaal adviseur voor de nationale verzoening.

Volgende maandag moet de nieuwe regering officieel geïnstalleerd worden. President Emmerson Mnangagwa moet daarna nog twee vicepresidenten aanduiden. Dat gebeurt na een congres van zijn Zanu-PF-partij.

Vastgoed

Jobs in de regio