Onderzoekers staan voor raadsel nadat vervuilde rivier felblauw en groen kleurt

Print

Onderzoekers staan voor raadsel nadat vervuilde rivier felblauw en groen kleurt Video: YouTube

Een opmerkelijke beeld in de Engelse stad Huntingdon. Daar oogt de rivier Ouse al enkele maanden felblauw door een onbekende vloeistof. Volgens sommige wandelaars zou de rivier op sommige momenten zelfs veranderen in een felgroene kleur.

Sinds kort doen ook beelden de ronden van het opmerkelijke verschijnsel. Daarop valt te zien dat de Ouse een felblauwe kleur heeft gekregen. Extra fotomateriaal toont dan weer dat de rivier er op bepaalde dagen ook groen uitziet.

De oorzaak blijft voor experten tot op heden een raadsel. Dat het water vervuild is, staat vast, maar de bron is onduidelijk. Ook voor Natalie Maca, een 35-jarige vrouw die regelmatig een wandeling maakt langs de rivier, is het bizarre zicht een heel spijtige zaak. “Soms ziet de rivier er blauw uit, soms groen”, volgens de dame. “De kleurverandering gebeurt bovendien bijna elke dag in een periode van enkele maanden.”

Honden ziek

Ze heeft reeds contact opgenomen met het Environment Agency, waar ze al meermaals te horen kreeg dat ze de zaak onderzoeken. Van enig resultaat is echter nog geen sprake. “Het gaat om een zeepachtige vloeistof, maar ik heb geen idee wat het is. Ik ben dan ook geen expert”, aldus de vrouw. “Ik heb al met enkele buurtbewoners gesproken, maar ook zij weten van niks. De dader moet in ieder geval bijzonder veel vloeistof gebruikt hebben om de rivier zo zwaar te vervuilen.”

Ook sommige dieren zijn het slachtoffer geworden van de felblauwe Ouse. Zo werden verschillende honden ziek nadat ze voor enige tijd in het vervuilde water zwommen.

Speurders hebben inmiddels de industriegebieden in de buurt van Huntingdon gecontroleerd, maar zonder succes. “We werken nauw samen met het Environment Agency om de zaak op te helderen”, klinkt het bij een woordvoerder van lokaal bedrijf Anglian Water. “We willen alle mensen aanmoedigen om ons te contacteren wanneer ze verdachte stoffen zouden opmerken. Zo kunnen we het zo snel mogelijk onderzoeken.”

MEEST RECENT