© BELGA

Corné van Kessel wint in Hasselt voor ploegmaat, hoewel hij als allerlaatste moest vertrekken

De Grote Prijs van de stad Hasselt, deel uitmaken van de Soudal Classics, werd gewonnen door Corné van Kessel. De Nederlander van Telenet Fidea kwam nochtans in de eerste ronde ten val maar na een lange achtervolgingsrace schudde hij ploegmaat Toon Aerts in de slotmeters van zich af.

gvdl, rahe

De afwezigheid van Wout van Aert en vooral Mathieu van der Poel heeft ook voordelen: eindelijk kreeg het publiek nog eens een spannende wedstrijd voorgeschoteld. Toon Aerts, Tim Merlier, een herboren Tom Meeusen en ook David van der Poel: stuk voor stuk hoopten ze op de bloemen mee naar huis te nemen. En dat leverde een fijne wedstrijd op, met voortdurende wisselende kansen. De openingsronde was voor Tim Merlier, daarna nam Toon Aerts over. Ook David Van der Poel en Tom Meeusen hielden vooraan kranig stand en maakten doorlopend aanspraak op de zege. Iets voorbij half wedstrijd kwam zelfs Corné van Kessel vooraan aansluiten. De Nederlander van Telenet-Fidea geraakte in de openingsronde nochtans betrokken in een valpartij en leek in een verloren positie te verzeilen. Maar de Nederlander gaf niet op en kwam na een indrukwekkende achtervolging opnieuw vooraan aansluiten.

Mooi parcours

Het vernieuwde parcours in Hasselt bood nochtans mogelijkheden. De Muur zorgde altijd wel voor animo, enkele loopstroken en een zandbak leken vooral Toon Aerts op het lijf geschreven. Toch geraakte de kopman van Telenet-Fidea niet of nauwelijks uit de greep van zijn vluchtgenoten. Toch werd de selectie langzaam maar zeker gemaakt. Een drietal - Aerts, zijn ploegmaat van Kessel en David Van der Poel - reden meter per meter weg. Vooral de twee Fidea Lions voerden de forcing en geraakten uiteindelijk ook uit de greep van hun concurrenten.

Van Kessel en Aerts gingen zij aan zij de slotronde in. De Nederlander, nog niet gewonnen dit seizoen, verzette hemel en aarde maar kon Aerts in eerste instantie nog niet van zich afschudden. De ploegmaten maakten er een mooi spektakel, probeerde mekaar meermaals te verschalken maar vonden het gaatje niet. Aerts nam in de slotmeters de leiding en zette de spurt van heel ver in. De Rijkevorselnaar liet zich echter verschalken en zag van Kessel in de slotmeters nog voorbij komen, goed voor de eerste zege voor van Kessel.

Uitslag:

1. C. Van Kessel

2. T. Aerts

3. D. Van der Poel

4. T. Merlier

5. T. Meeusen

Van Kessel: “Ik was er niet gerust in”

Winnaar Van Kessel en nummer twee Aerts deden na de wedstrijd een dubbelinterview. “Ik bleef onder mijn arm kijken, want ik vertrouwde het zaakje niet”, aldus Van Kessel. “Toon heeft een goede spurt en geeft nooit af.” Aerts had uiteraard liever zelf gewonnen, maar gunde zijn ploegmaat de zege. “Ja hoor. Het is leuk om één en twee te zijn, we rijden samen in de winter en in de zomer. We reden vandaag met z’n tweeën weg van de rest. We zijn dan wel ploegmaats, maar besloten geen weggevers te doen. Het was leuk om te koersen voor de zege.” De nummer twee van de dag reed de laatste ronde lang op kop. “Ik ging met volle snelheid over de balken om Cornée voorbij te gaan. Maar Van Kessel was toch iets sterker en kwam er op het einde nog over”, aldus Aerts. “Dat was m’n laatste kans om er nog over te gaan”, bevestigde de winnaar. “Ik ben zeer blij met mijn eerste zege. Zeker na een moeilijke start van de race, toen ik viel.”

© BELGA

Van der Poel: “Ze waren sterker”

David van der Poel moest in afwezigheid van broer Mathieu de eer van de familie hooghouden, en deed dat met verve. De Nederlander eindigde derde. “Tot op anderhalve ronde van het einde geloofde ik in meer, maar toen werd duidelijk dat de twee anderen sterker waren. In de laatste ronde riep m’n vader (Adrie van der Poel, red.) dat ik er moest blijven in geloven, maar als ze alletwee rijden om te winnen kom je niet zomaar dichter. Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Vooraf was ik voorzichtig, want er stonden nog steeds steengoede coureurs aan de start. Hasselt is een leuke cross, met een mooi parcours en een toffe sfeer.”

© Photo News

MEER OVER Hasselt

Meer sportnieuws