Omgekeerde wereld: dierentuin sluit bezoekers op tussen agressieve leeuwen

Een kooi waar niet de dieren maar de bezoekers in worden opgesloten. Zo luidt het nieuwste concept in Monarto Zoo, een dierentuin nabij de Australische stad Adelaide. De attractie stelt de bezoekers in staat om van op erg korte afstand de leeuwen te bewonderen.

kmlo

© Kameraone

“Het is een spannende ervaring voor de bezoekers”, klonk het bij algemeen directeur Elaine Bensted. Zo bewezen ook de videobeelden op indrukwekkende wijze. De elf leeuwinnen die gedurende de opening de attractie genaamd ‘Lions 360’ van dichtbij mochten bekijken, waren zodanig nieuwsgierig dat ze zelfs op de kooi begonnen te klimmen.

Ze toonden zich ook bijzonder agressief tegenover de bezoekers. “Het gaat hier om de koningen en koninginnen van Afrika, ze weten dus dat ze macht kunnen uitoefenen tegen eender welk ander dier”, verklaarde Bensted. “In onze dierentuin doen ze net hetzelfde als in de vrije natuur.” Het gevolg laat zich raden: de leeuwinnen bleven constant grommen en hielden elke beweging van de bezoekers nauwlettend in de gaten.

© Kameraone

‘Lions 360’ is geïnspireerd op een vergelijkbare ‘attractie’ die zich onder water afspeelt. Rodney Fox ontwikkelde enkele jaren geleden de allereerste kooi voor duikers die geschikt was om hen veilig in de buurt van haaien te laten komen. De man werd overigens in 1963 zelf aangevallen door een haai. “Zowel leeuwen als haaien zijn echte roofdieren die er niet voor terugdeinzen om mensen te bijten”, vertelde hij tijdens zijn aanwezigheid bij de opening van de attractie.

De dierentuin verwacht dat de speciale kooi hen geen windeieren zal leggen. De komende jaren verwachten ze telkens 3.000 extra bezoekers in Monarto Zoo. Wie bovendien bereid is om een extra bijdrage te leveren, krijgt ook de kans om de dieren zelf eten te geven. “Dit is nog maar eens een voorbeeld van geweldig werk in South Australia”, liet de minister van Toerisme Leon Bignell weten. “Zo kunnen we mensen aanzetten om naar onze staat te komen en lokale inwoners hun eigen achtertuin laten ontdekken.”

Nu in het nieuws