© vm

Vlaanderen en Antwerpen ondertekenen overeenkomst voor restauratie van Steen en stadhuis

In Antwerpen hebben Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een meerjarenpremieovereenkomst ondertekend voor de restauratie van zowel het Antwerpse stadhuis als de middeleeuwse burcht Het Steen. De kostprijs voor het project is naar schatting 35 miljoen euro, waarvan Vlaanderen 11 miljoen levert in de vorm van een erfgoedpremie. Op beide locaties beginnen de werken in het voorjaar van 2018, het einde is voorzien voor 2020.

Het Antwerpse stadhuis is Unesco-werelderfgoed en allicht het oudste stadhuis ter wereld dat nog steeds diezelfde functie vervult. Verschillende schepenkabinetten huizen er en ook de gemeenteraad vindt er plaats, op het Schoon Verdiep. Het gebouw heeft echter dringend restauratiewerken nodig en moet bovendien - met respect voor het beschermde erfgoed - een modernisering ondergaan om te voldoen aan de hedendaagse eisen op het vlak van comfort, veiligheid, technologie en energie. Afgelopen zomer startte de tijdelijke verhuis van alle diensten naar andere locaties in de stad, in februari beginnen de eigenlijke verbouwingswerken. Na de restauratie moet de gelijkvloerse verdieping ook toegankelijker worden voor het brede publiek.

Het Steen, een restant van een middeleeuwse burcht uit het oudste gedeelte van de stad, wisselde de voorbije jaren dan weer verschillende keren van invulling. De stad wil er nu een toeristisch onthaalcentrum van maken. Het gebouw zal worden aangesloten op de aanmeerplaatsen voor cruiseschepen, zodat cruisepassagiers er automatisch hun trip door de historische binnenstad aanvatten.

“Met deze meerjarige subsidieovereenkomst zullen we Het Steen en het stadhuis niet alleen opnieuw laten schitteren, maar beide gebouwen ook volwaardig door de 21ste eeuw loodsen”, zegt minister-president Bourgeois. “De restauratie en herbestemming maken deze twee iconische monumenten klaar voor een duurzaam, toekomst- en publieksgericht gebruik.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio