© rr

Acht jaar cel voor serieverkrachter: “Seksueel roofdier dat op de loer lag op zoek naar een prooi”

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft architectuurstudent Abdelhak El A. veroordeeld tot acht jaar cel en zeven jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor de verkrachting en aanranding van twee jonge vrouwen begin dit jaar. Tijdens de voorlezing van het vonnis onderbrak de beklaagde de rechtbankvoorzitster brutaal. “Ik hoef dat allemaal niet te weten. Zeg gewoon hoeveel straf ik krijg.”

vdaa

Abdelhak El A. sloeg voor de eerste keer toe in de nacht van 21 april 2017, toen de 23-jarige C.S. na een nachtje stappen terugkeerde naar de ouderlijke woning aan de Groenenborgerlaan in Wilrijk. Toen de jonge vrouw de woning van haar ouders binnen wilde gaan, besprong de beklaagde haar. Hij sleurde haar aan haar haren naar de voortuin, en probeerde haar te penetreren, wat niet lukte omdat het slachtoffer zich hevig bleef verzetten.

De jonge vrouw smeekte hem om te stoppen: “Ik ben een mens. Neem alles wat je wil, maar verkracht me alstublieft niet.” De jonge vrouw vocht twintig minuten lang voor haar leven en uiteindelijk sloeg de dader op de vlucht.

Een maand later lag Abdelhak El A. op de loer in Hove, in de buurt van het jeugdhuis. Toen de 22-jarige M.A. voorbijfietste, haalde hij haar met de fiets in en trok haar tegen de grond. Daarna overmeesterde hij de jonge vrouw en verkrachtte haar. Daarbij hield hij zijn handen op haar mond zodat ze niet om hulp kon roepen. Hij liet de jonge vrouw in shock achter. Ze keerde getraumatiseerd terug naar het jeugdhuis, waar vrienden haar opvingen.

Verpletterende bewijslast

De bewijslast tegen Abdelhak El A. is verpletterend. De speurders vonden zijn DNA en vingerafdrukken die hem linkten aan beide feiten. Bovendien vonden de speurders in Wilrijk in de struiken een bril die door de beklaagde was aangeschaft. Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van vijf jaar en de terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank.

Abdelhak El A. blijft de zedenfeiten ontkennen, ondanks de bewijslast. Hij geeft alleen toe dat hij de handtas van een van de meisjes heeft gestolen. “Ik ben slachtoffer van een klein misverstand. Ik hoop dat al deze leugens stoppen”, zei hij tot wanhoop van een van zijn slachtoffers. “Door de aanhouding ben ik mijn zelfvertrouwen kwijt. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn, mevrouw de rechter. Ik ben mijn vrienden, mijn familie en mijn ouders kwijt. En het zijn allemaal leugens.”

De correctionele rechtbank legt de verkrachter een zwaardere straf op dan het openbaar ministerie had gevraagd. Acht jaar gevangenisstraf en zeven jaar toezicht door de strafuitvoeringsrechtbank. “Beklaagde lag als een seksueel roofdier op de loer om jonge vrouwen als prooi te kunnen verkrachten”, zo de sprak de voorzitster van de rechtbank.

Ze wees ook op het gebrek aan schuldinzicht. Ondanks de verpletterende bewijslast bleef Abdelhak El A. ontkennen dat hij de vrouwen iets had aangedaan. De beklaagde zelf onderbrak de voorzitster tijdens de voorlezing van het vonnis. “Ik hoef dat allemaal niet horen”, zo sprak hij brutaal. “Ik wil gewoon weten hoeveel straf ik krijg.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio