Open brief van de burgemeester aan de Antwerpenaar: “Onze stad wordt mooier en veiliger”

De werken aan het Operaplein (rechtsboven) en de plannen voor de heraanleg van de Kaaien (onder). Foto: Patrick De Roo

Open brief van de burgemeester aan de Antwerpenaar: “Onze stad wordt mooier en veiliger”

Antwerpen -

In het Zuiderpershuis startte woensdag het Kaffee van Antwerpen. Daar kijken we dertig jaar vooruit in de tijd, elke dag rond een ander thema. In de zogenaamde toogdialogen geven experten hun visie op het Antwerpen van 2050. Op maandag 4 december gaan studenten journalistiek er in gesprek met burgemeester Bart De Wever.

Debatthema van maandagavond: ‘In het jaar 2050 … ben ik 50!’

De studenten van nu hebben in 2050 ongeveer dezelfde leeftijd als burgemeester Bart De Wever vandaag. In Kaffee vuurt dat jonge geweld tal van vragen op hem af.

Studenten van de afdeling Journalistiek van AP Hogeschool, de journalisten van morgen, interviewen de burgemeester van vandaag over de toekomst van hun stad. Wat verwachten ze? En wat is de reactie van de burgemeester?

Lees hier de open brief van Bart De Wever aan de Antwerpenaar:

Open brief van de burgemeester aan de Antwerpenaar: “Onze stad wordt mooier en veiliger”

Beste Antwerpenaar

U heeft het wellicht al gemerkt. Rond ons verrijst een nieuwe stad. De helft van alle bouwkranen staat in onze Koekenstad. En het lijkt alsof de andere helft naar ons op weg is. Misschien staan ze nog ergens stil in het verkeer. Maar ze geraken er wel.

De volgende tien jaar – goede dingen vragen tijd – zal het uitzicht van onze stad drastisch veranderen. En die stad zal er ongelofelijk mooi uitzien, groener worden en vlotter bereikbaar zijn. Met Oosterweel, de overkapping van de Ring, de heraanleg van de Leien en de Noordersingel, de nieuwe tramverbindingen en de fiets- en wandelas die van de Scheldekaaien een prachtige promenade zal maken. Wij worden eindelijk terug een echte ‘Stad aan de Stroom’.

In die stad van morgen zullen Antwerpenaren veiliger zijn en zich ook veiliger voelen. Onze stadsgemeenschap wordt sterker. Ons sociaal weefsel hechter. In onze stad maken talloze culturele gemeenschappen daar deel van uit. Dat is niet altijd gemakkelijk. Maar ik heb als burgemeester wel het genoegen veel verschillende mensen te ontmoeten, uit alle geledingen van onze gemeenschap, die zich voor onze stad inzetten. Respect voor elkaar, vreedzaam samenleven en de waarden van de Verlichting vormen daarbij de lijn die ons verbindt.

Die lijn trekken we ook duidelijk tegenover wie onze stadsgemeenschap bedreigt. We moeten immers altijd waakzaam blijven voor mensen die onze waarden verwerpen en zelfs bestrijden. De gelijkheid van man en vrouw, de vrijheid van seksuele voorkeur en de tolerantie voor de persoonlijke overtuigingen van elke Antwerpenaar blijven voorop staan als lichtbakens in onze stad. We mogen fier zijn dat we elkaar allemaal (h)erkennen als gelijkwaardige en vrije burgers die samen bouwen aan een veilige thuis.

In het Antwerpen van de toekomst is ook onze welvaart verzekerd. Antwerpen bruist en is de economische motor van Vlaanderen. Onze haven boekt records, ondernemers investeren volop en creëren volop nieuwe jobs. Alles wijst erop dat we onze kinderen een bloeiende erfenis zullen nalaten. En dat we onze ouderen beter zullen kunnen bijstaan en verzorgen, net als wie het minder goed heeft of wie ziek is.

Antwerpen bezielt, Antwerpen begeestert. De wereldstad die wij in ons karakter altijd zijn gebleven, zal zich steeds opnieuw vervullen met terechte trots en ambitie.

We staan, beste Antwerpenaar, voor een nieuwe Gouden Eeuw. Onze eeuw.

BART DE WEVER,

burgemeester van Antwerpen

Bent u het eens met de visie van de burgemeester op de weg die onze stad moet in slaan. Reageer hier op de open brief van Bart De Wever. Enkele reacties zullen maandag gepubliceerd worden in de krant.

 


Lees meer over het Kaffee van Antwerpen