Gigantische ijsberg scheurt af van gletsjer: “We hoorden gerommel alsof het donderde”

Print

Gigantische ijsberg scheurt af van gletsjer: “We hoorden gerommel als van donder” Video: Reuters

Een reusachtig stuk ijs is afgelopen week voor het oog van heel wat kijklustige losgescheurd van een gletsjer in een nationaal park in Chili. De ijsberg dobbert nu nog steeds rond op een meer in het park, waardoor heel wat toeristen beginnen na te denken over de broosheid van de natuur. “We moeten de gletsjers nu bezichtigen, in het geval dat er niet veel tijd meer overblijft om dat te doen. Dat is de waarheid”, aldus een toeschouwer.

Boswachters van Torres del Paine, een nationaal park in Chili, hoorden afgelopen weekend een laag gerommel vroeg in de ochtend, een geluid dat volgens de mannen “erg op donder leek”. Ze ontdekten dat er een grote barst in de gletsjer was ontstaan, waardoor er zich een groot stuk ijs begon los te scheuren. Toen het stuk ijs in het meer terechtkwam, bleek dat de ijsberg meer dan 350 meter lang is en een diameter van minstens 380 meter heeft. Het Chileense agentschap dat zich over de bossen in het land ontfermt, deelde foto’s en video’s van het blauwe ijs op sociale media.

Gigantische ijsberg scheurt af van gletsjer: “We hoorden gerommel alsof het donderde”
Foto: Reuters

Volgens de boswachters komt het bijna nooit voor dat een gletsjer barst en scheurt, en werd het laatste incident in het begin van de jaren negentig waargenomen. Heel wat toeristen kwamen het afgescheurde blok ijs bezichtigen en werden filosofisch toen ze de ijsmassa op het Grijze Meer zagen drijven. “Het is zonde”, aldus een reiziger die de ijsberg bekeek vanop een boot. “Het is echt zonde om dergelijk natuurwonder te verliezen.” Anderen zijn ervan overtuigd dat gletsjers nu nog moeten worden bezichtigd, omdat dat binnenkort niet meer mogelijk zal zijn.

MEEST RECENT