Karen Damen lanceert eerste single en krijgt hulp uit alle hoeken

Print

Karen Damen (43) heeft de laatste rechte lijn naar haar programma Karen Maakt een Plaat op Vier ingezet. Haar eerste liedje van haar debuutalbum heet Een Ander Spoor en is vanaf vandaag te beluisteren. Achter het project van Karen Damen schuilt een dosis Hooverphonic, Milk Inc. en The Voice van Vlaanderen.

Het liedje Een Ander Spoor van Karen Damen is vanaf vandaag te downloaden via Spotify en ­iTunes. Dat dit nummer als eerste wordt gelost, is volgens Damen geen toeval: “een ander spoor” wijst op haar nieuwe leven na K3 en haar eerste soloplaat.

Het volledige album ligt vanaf maart in de winkel en op 16 maart hoopt Damen ook meteen een Lotto Arena te vullen. “De plaat wordt wie ik ben. Zoals ­iedereen dat vast wel zal beamen, kan dat zowel heel ingetogen en gevoelig zijn als eigenzinnig en energiek.”

Ook haar man doet mee

Volgens Karen Damen staat het iedereen vrij haar nieuwe geluid goed of slecht te vinden, maar “niemand zal kunnen beweren dat de plaat niet goed gemaakt is”. Damen omringde zich met professionals. Een van hen is haar eigen man, Antony Van der Wee. Hij fungeerde als drummer en coproducer. Handig is ook dat Van der Wee thuis een muziekstudio heeft; dat scheelt qua woon-werkverkeer.

En er zijn nog meer bekende namen in het team van Damen. Zo speelde haar man vroeger bij de groep The Ditch, waar ook gitarist Raymond Geerts lid van was. Diezelfde Geerts zit nu bij ­Hooverphonic en is naast gitarist ook componist bij Karen Damen.

Sabrina Backeljau

Ze schreef dan weer zelf de teksten, samen met Iris Van Straten, de zangeres die in 2012 deelnam aan The Voice van Vlaanderen en in een verder verleden Sabrina speelde in de VTM-reeks De Familie Backeljau. Bij haar deelname aan The Voice maakte ze met haar Marianne Faithfull-achtige stem zo veel indruk op coach Alex ­Callier – van Hooverphonic – dat hij haar een coverplaat liet ­opnemen. Iris Van Straten en Karen Damen hebben overigens een link: twee jaar geleden namen ze samen een single op ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Ten slotte is er nog een laatste bekend teamlid dat meewerkt aan ­Damens debuut: Peter Schreurs, de toetsenist tijdens de liveshows van Milk Inc.

Opmerkelijk is dat het liedje Een Ander Spoor zo goed als klaar was toen het onder handen werd genomen door Tim Bran, een Britse producer die onder meer de elektropop van London Grammar begeleidde en zangeres Birdy, bekend van de wereldhit Skinny ­Love. “Dat hij helemaal wild was van het nummer, dat had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet durven te hopen. Hij begreep immers ook geen snars van de tekst”, zegt Damen.

MEEST RECENT