Ouders en personeel slaan alarm: "Bedorven eten en glasscherven in Sint-Niklase crèche"

Print

Ouders en personeel slaan alarm: "Bedorven eten en glasscherven in Sint-Niklase crèche". Video: TVO

Sint-Niklaas -

Ouders van kinderen die in kinderopvang Driekoningen in Sint-Niklaas verblijven maken zich zorgen over de veiligheid in de crèche. Volgens de ouders, maar ook personeelsleden, doen er zich regelmatig wantoestanden voor in de opvang. Zo zou het eten dat de kinderen geserveerd krijgen soms bedorven zijn en werden er onlangs zelfs glasscherven aangetroffen in de speelruimte van de crèche. Maar volgens het stadsbestuur is de veiligheid van de kinderen nooit in het gedrang gekomen.

Het was een vader van een van de kinderen die de wantoestanden aan het licht bracht door een brief te schrijven aah het stadsbestuur van Sint-Niklaas die ook werd bezorgd aan regionale zender TVO. Volgens de man werden er niet alleen glasscherven aangetroffen in de speelruimte, ook in de bedjes van de kinderen werden er sporen van glas aangetroffen. Dat zou allemaal het gevolg zijn van slordig uitgevoerde renovatiewerken, aldus het stadsbestuur van Sint-Niklaas.

“Onze aannemer is daarbij helaas heel onoordeelkundig te werk gegaan”, aldus schepen van kinderopvang Marijke Henne (N-VA). “In plaats van de glazen er voorzichtig uit te nemen, heeft hij die allemaal gebroken.” Dat leidde ertoe dat er heel wat schreven in het kinderdagverblijf bleven liggen. De aannemer werd herhaaldelijke keren gevraagd om alles op te kuisen, maar volgens de schepen is hij niet altijd even zorgvuldig te werk gegaan.

“Bedorven eten”

Het stadsbestuur verzekert dat de kinderen nooit in contact zijn gekomen met het glas, waardoor hun veiligheid nooit in het gedrang kwam. De ouders zien echter nog meer problemen in het kinderdagverblijf: de beveiliging van de toegangsdeur zou haperen en de kinderen krijgen “bedroven eten” voorgeschoteld. Volgens de vakbonden is het personeel van de crèche de wantoestanden al langer beu en zijn ze niet verwonderd over de klachten die nu binnenlopen. Het resultaat van een besparingsbeleid, klinkt het, maar dat wordt tegengesproken door Marijke Henne: “We investeren net zeer sterk in kinderopvang. De verbouwingen in Driekoningen zijn trouwens ook een investering in de kwaliteit van het gebouw. Het is alleen zeer jammer dat de uitvoering van de werken bijzonder moeilijk verloopt.”

De secretaris van het ACOD Oost-Vlaanderen, Dirk Van Himste, verklaart dat er op vakbondsvergaderingen al vaak over de wantoestanden werd gesproken, waarbij de emoties telkens hoog opliepen: “We hebben kunnen vaststellen dat er een hele grote bereidheid is tot actie en ik sluit geen enkele actie van dit personeel nog uit.” Kind en gezin - dat ook controles uitvoert in stadscrèches - heeft verklaard dat er nog geen zware klachten over het kinderdagverblijf binnen zijn gekomen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio