NMBS wil 4.400 jobs minder tegen eind 2022

Foto: FRED DEBROCK

NMBS wil 4.400 jobs minder tegen eind 2022

Print
Brussel -

De NMBS wil verder snoeien in haar personeelsbestand. Het spoorbedrijf wil het aantal voltijdse equivalenten terugbrengen van 20.628 in 2014 naar 16.228 eind 2022. Dat blijkt donderdag uit een nota over het nieuwe ondernemingsplan, die De Tijd kon inkijken.

De daling met 4.400 werknemers, meer dan eerder aangekondigd, is het gevolg van de niet-vervanging van werknemers die met pensioen gaan, preciseert de NMBS. Rijdend personeel, zoals treinbegeleiders en machinisten, en veiligheidspersoneel, zijn niet getroffen.

“De NMBS heeft in 2014-2022 veel uitdagingen. Zonder speciaal actieplan zou de operationele winst fel verslechteren”, zegt CEO Sophie Dutordoir. Ze beklemtoont dat het plan nog kan wijzigen, omdat het afhangt van het beheerscontract dat de regering nog moet goedkeuren.

NMBS wil 4.400 jobs minder tegen eind 2022
NMBS-CEO Sophie Dutordoir Foto: BELGA

“Pas in 2019 opnieuw praten over personeelsevolutie”

“Tot 2019 loopt een protocol van sociaal akkoord en daarin is de personeelsevolutie bij de NMBS vastgelegd. Pas na afloop van dat akkoord kan er opnieuw onderhandeld worden over het personeelsbestand bij de spoorwegmaatschappij.” Dat zeggen Ludo Sempels van ACOD Spoor en Luc Piens van ACV-Transcom in een reactie op de besparingsplannen.

“We horen verschillende cijfers over het aantal weg te snoeien banen”, zegt Sempels. “Nu eens gaat het om zoveel ‘koppen’ dan over ‘voltijds equivalenten’, en dat maakt toch wel een serieus verschil. Maar hoe dan ook, pas na het aflopen van het huidige protocol valt er te praten over de personeelsevolutie bij het spoor.”

“Het beeld dat van de personeelsevolutie geschetst wordt over een periode van meer dan acht jaar, is niet rooskleurig”, geeft Luc Piens van ACV toe. “Maar de vraag die zich opdringt is, of de dienstverlening die van ons verwacht wordt, nog zal kunnen geboden worden met dat aantal werknemers. Daarover zullen de onderhandelingen gaan die volgend jaar aangevat worden, nadat ook de krachtlijnen van het beheerscontract duidelijk zullen zijn.”

Nu in het nieuws