Chris Froome bevestigt deelname aan atypische, maar loodzware Giro in 2018

Chris Froome bevestigt deelname aan atypische, maar loodzware Giro in 2018

Print

Woensdag werd het parcours van de Giro 2018 officieel voorgesteld. Het belooft een atypische maar loodzware Giro te worden, met eerst drie ritten in Israël en in totaal acht aankomsten bergop. Chris Froome bevestigde tijdens de officiële voorstelling dat hij zal meedoen aan de Giro, titelverdediger Tom Dumoulin twijfelt nog.

Chris Froome verraste tijdens de officiële Giro-voorstelling in Milaan met een videoboodschap. Er waren al langer berichten dat Froome dit jaar opnieuw zou meerijden in de Giro, na acht jaar de Italiaanse grote ronde links te laten liggen, en die werden dus op woensdag bevestigd. Tom Dumoulin wilde nog niet bevestigen of hij zal deelnemen, hij heeft al een keuze gemaakt maar zal die pas vertellen begin januari.

Omdat de Giro dit jaar een week vroeger valt door het WK voetbal, en het door de start in Israël warmer zal zijn, waren enkele criteria die Froome over de streep trokken. Opvallend, want de combinatie Giro-Tour is in deze tijden niet echt succesvol. De Colombiaan Nairo Quintana viel dit jaar volledig door de mand in de Tour en dat was volgens hem te wijten aan zijn Giro-deelname.

Het is geleden van Marco Pantani in 1998 dat een renner in eenzelfde jaar zowel de Giro als de Tour op zijn naam kon schrijven. Froome, die vorig jaar ook al de Tour en Vuelta won, wil dus vier grote rondes op een rij winnen. Die stunt lukte behalve Eddy Merckx in 1973 nog niemand.

Extra weekje rust

“Het is iets waar we in het team al een tijdje over praten”, legde Froome uit op de website van Sky. “Het zou uniek zijn om de Giro en de Tour in hetzelfde jaar te winnen. Dat is deze eeuw nog niemand gelukt. Ik kijk er enorm naar uit de uitdaging aan te gaan. Dit jaar was op dat vlak een perfecte testcase met mijn zeges in de Tour en de Vuelta. Hopelijk lukt het volgend jaar ook.”

Belangrijk is ook dat - door het WK voetbal - er een extra week rust zal zijn voor Froome tussen de aankomst van de Ronde van Italië en de start van de Tour. “Dankzij die ene week meer rust is het beter doenbaar. Het maakt het makkelijker om in beide races in topvorm aan e start te staan.”

Voor Froome wordt het volgend jaar zijn derde Giro. In 2009 werd hij 32e in het eindklassement. In 2010 werd hij in de negentiende etappe uit koers genomen, omdat hij te lang aan een motor had gehangen bij de beklimming van de Mortirolo. Italië heeft voor Froome een speciale betekenis, omdat hij er drie jaar woonde. “Ik begon mijn carrière in Italië. Terugkomen en meestrijden voor de zege in de Giro voelt dan ook als het rond maken van een cirkel.”

Het parcours

De Giro begint op 4 mei in West-Jeruzalem met een tijdrit over 9,7 kilometer. Daarna volgen twee vlakke ritten in Israël, eerst van Haifa naar Tel Aviv, vervolgens van Beer Sheva naar Eilat. Na het aperitiefje in Israël vliegen de renners naar Italië. In de eerste week wordt het uitkijken naar de rit op zondag, met de beklimming van de Etna.

Eerbetoon aan Scarponi

In de tweede week trekt de mythische Monte Zoncolan alle aandacht, één van de zwaarste beklimmingen in Italië wordt voor de zesde keer opgenomen in het parcours van de Giro. De elfde etappe in de Giro wordt een eerbetoon aan de overleden Michele Scarponi, die vorig jaar overleed na een aanrijding op training.

De slotweek serveert de enige lange tijdrit (34,5 km) en nog drie bergetappes. De slotrit start en finisht dit jaar in Rome, niet zoals traditioneel in Milaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Giro dat Rome zowel start- als aankomstplaats is voor een rit.

Uittredend winnaar Tom Dumoulin en de Italiaanse toppers Fabio Aru en Vincenzo Nibali tekenden present in Milaan. Van Dumoulin is nog niet bekend of hij zal deelnemen. Het feit dat er veel meer tijdritkilometers in de Tour van volgend jaar zitten (66) dan in de Giro (45) zou wel eens kunnen betekenen dat hij forfait geeft voor de Giro.

Parcours 2018:

Vrijdag 4 mei rit 1: Jeruzalem (Isr) - Jeruzalem (Isr) (tijdrit van 9,7 km)

Zaterdag 5 mei rit 2: Haifa (Isr) - Tel Aviv (Isr) (167 km)

Zondag 6 mei rit 3: Beer Sheva (Isr) - Eilat (Isr) (229 km)

Maandag 7 mei Eerste rustdag

Dinsdag 8 mei rit 4: Catania - Catagirone (191 km)

Woensdag 9 mei rit 5: Arigento - Santa Ninfa (152 km)

Donderdag 10 mei rit 6: Caltanissetta - Etna (163 km)

Vrijdag 11 mei rit 7: Pizzo - Praia a Mare (159 km)

Zaterdag 12 mei rit 8: Praia a Mare - Montevergine di Mercogliano (208 km)

Zondag 13 mei rit 9: Pesco Sannita - Gran Sasso (224 km)

Maandag 14 mei Tweede rustdag

Dinsdag 15 mei rit 10: Penne - Gualdo Tadino (239 km)

Woensdag 16 mei rit 11: Assissi - Osimo (156 km)

Donderdag 17 mei rit 12: Osimo - Imola (213 km)

Vrijdag 18 mei rit 13: Ferrara - Nervesa della Battaglia (180 km)

Zaterdag 19 mei rit 14: San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan (181 km)

Zondag 20 mei rit 15: Telmezzo - Sappada (176 km)

Maandag 21 mei Derde rustdag

Dinsdag 22 mei rit 16: Trento - Rovereto (tijdrit van 34,5 km)

Woensdag 23 mei rit 17: Riva del Garda - Iso (155 km)

Donderdag 24 mei rit 18: Abbiategrasso - Prato Nervoso (196 km)

Vrijdag 25 mei rit 19: Venaria Reale - Jafferau (181 km)

Zaterdag 26 mei Rit 20: Susa - Cervinia (214 km)

Zondag 27 mei Rit 21: Rome - Rome (118 km)

MEEST RECENT