Bende opgepakt voor zware dieselfraude: 50.000 euro winst per dag

Print
Opglabbeek -

De onderzoeksrechter in Tongeren heeft maandag een verdachte aangehouden en opgesloten wegens betrokkenheid bij de grootschalige dieselfraude in Opglabbeek. Dezelfde verdachte was einde augustus ook opgepakt, maar werd nadien terug vrijgelaten.

“We zijn benieuwd welke de nieuwe bevindingen zijn die nu de aanhouding van mijn cliënt wettigen”, zei zijn raadsman Jan Swennen woensdag.

Eind augustus vielen speurders binnen bij tankstation PS Petrol in Opglabbeek, waar ze een ontkleuringsinstallatie aantroffen om rode stookolie te ontkleuren. Zo konden de daders die als diesel verkopen en werden massaal accijnzen ontdoken. De inval gebeurde door speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg, de douane en andere inspectiediensten.

Naar Turkije gevlucht

Bij de huiszoeking werd in het bedrijfsgebouw ontkleurde mazout ter waarde van 250.000 euro gevonden. De politie nam een tiental tankwagens en enkele luxevoertuigen in beslag. Het fraudebedrag zou intussen tot zo’n 230 miljoen euro zijn opgelopen. De organisatie zou per dag 100.000 liter stookolie ontkleurd hebben om vervolgens 50.000 euro winst op te strijken.

De 34-jarige aangehouden man uit Genk verschijnt komende vrijdag voor de raadkamer.

De hoofdverdachte is voortvluchtig. Hij zit mogelijk in Turkije. Dat kopstuk moest onlangs voor de rechtbank in Hasselt verschijnen wegens mogelijke betrokkenheid bij de smokkel van 147 kilo heroïne, maar hij daagde niet op voor het proces. De heroïne werd in Duitsland in een vrachtwagen onderschept.

MEEST RECENT