Bondscoach Roberto Martinez bekent welke landen hij wil mijden in groepsfase WK

Print

Bondscoach Roberto Martinez en een delegatie van de Belgische voetbalbond vertrekken vandaag naar Moskou voor de WK-loting, die vrijdag zal plaatsvinden in het Kremlin. Maar eerst gaf hij nog een persconferentie, waarin hij aangaf wie en wat hij wil mijden tijdens de loting. "Maar ik denk niet dat er een goede of slechte loting bestaat."

Wat is jullie droompoule? Stel ze hier samen!

Het WK komt nu wel heel dichtbij voor bondscoach Roberto Martinez en zijn Rode Duivels. "Dit is een moment van opwinding voor ons allemaal - dit bepaalt hoe we ons van nu tot mei zullen voorbereiden. De fans zullen opgewonden raken, de spelers zullen een speciaal gevoel krijgen", zei de Spaanse trainer van de Belgische nationale voetbalploeg op een persmoment voor afreis naar Moskou.

Zijn wishlist voor de WK-loting:

1. Liever niet tegen Spanje, Engeland of Peru

"Er zitten erg sterke teams in pot twee, die het heel goed gedaan hebben in hun kwalificatiegroep, zoals Engeland of Spanje. Maar ook tegen Peru spelen lijkt me niet makkelijk. Zij zijn al 36 jaar niet meer op een groot toernooi geweest en zullen ontzettend enthousiast zijn."

2. Liever geen vluchten van meer dan drie uur

"Vluchten van meer dan drie uur zullen onze voorbereiding altijd verstoren. In onze kwalificatiecampagne hebben we het steeds met vluchten van minder dan drie uur gedaan, en hebben we ons telkens goed weten aan te passen. Als blijkt dat we meer dan drie uur zullen moeten vliegen van ons basiskamp in Moskou, hebben we misschien een andere aanpak nodig."

Martinez: "Goede of slechte loting bestaat niet"

Tegelijk noemt Martinez de loting ook relatief. "In de groepsfase heb je nog foutenmarge. Het is eerder in de knock-outfase dat het echt wel van groot belang is tegen wie je uitkomt. Ik denk niet dat er zoiets als een goede of slechte loting bestaat. Je moet hem zelf goed maken, door je goed voor te bereiden. De loting bepaalt de richting die onze voorbereiding zal uitgaan. We moeten ons niet alleen goed voorbereiden op de tegenstanders, maar ook op de speelsteden en de infrastructuur ter plekke. Pas midden juni zullen we weten of we ons goed genoeg voorbereid hebben."

Pas in mei of juni oefenmatch tegen zware tegenstander

De Spaanse trainer van de Rode Duivels liet ook verstaan dat hij niet zoveel belang hecht aan de oefenmatchen die de Belgen in maart zullen spelen, en daarom ook niet met echte toplanden hoeft te sparren. "Ik denk niet dat de matchen in maart even belangrijk zijn als de wedstrijden in mei en juni. Je moet ook begrijpen dat de spelers op dat moment bezig zijn met hun clubs. Maart is altijd een moeilijke periode om niet meer met je clubcompetitie bezig te zijn. Eens de Champions League-finale gespeeld is, denk ik dat de spelers enkel nog met het WK in hun hoofd zullen zitten. Dat is de periode waarin we de zwaarste tegenstanders willen treffen."

"Je moet het altijd bekijken als totaalplaatje", duidde technisch directeur Chris Van Puyvelde die woorden. "Net zoals de matchen tegen Japan en Mexico, tegen twee verschillende stijlen, zullen we ons in maart proberen voorbereiden op andere gebieden. Maar eerst moeten we de loting afwachten. Hopelijk zullen we dan binnen een veertiental dagen kunnen zeggen wie onze tegenstrevers zijn en waarom ze onze tegenstanders zijn. 

MEER VOETBALNIEUWS