Antwerpse muziek- en theatergezelschappen zetten mee schouders onder Barokjaar 2018

Print

VIDEO 2018 wordt feestjaar in Antwerpen. Video: ATV

2018 wordt in Antwerpen het "Barokjaar" rond de figuur en erfenis van Peter Paul Rubens, en dat brengt naast een aantal thematische tentoonstellingen in musea ook een hele reeks culturele randactiviteiten met zich mee. In totaal gaat het om dertig projecten en een honderdtal voorstellingen, zo heeft de stad dinsdag bekendgemaakt. Zij interpreteren telkens barok in de brede betekenis van het woord.

Op muzikaal vlak zal het zomerfestival Laus Polyphonae in AMUZ onder meer gregoriaanse gezangen brengen, terwijl daar in het najaar latere barokstijlen zoals opera en cantaten te horen zullen zijn. Er zal ook een gezelschap van drie muzikanten door de stad trekken om kinderen spelenderwijs in te wijden in de barokmuziek.

In het Vleeshuis toont de vzw Sound in Motion dan weer hoe barokmuziek verder leeft in hedendaagse muziek. Kunstenaar Jan Fabre is een van de blikvangers op het vlak van beeldende kunst. Hij zal drie nieuwe werken realiseren die geïntegreerd zullen worden in de voormalige Sint-Augustinuskerk. Ook onder meer graffitikunstenaar Yvon Tordoir en fotograaf Athos Burez werken mee aan het Barokjaar.

Ook de Antwerpse theaterwereld doet in 2018 een duit in het zakje. Zo bouwt Het Toneelhuis op locatie de Rubenszaal van het KMSKA na op ware grootte om er een voorstelling te houden over de geschiedenis van de zaal en Rubens' werken. Tot slot worden er ook lezingen georganiseerd in het onderzoeksinstituut Rubenianum. "Barok is niet alleen aanwezig in onze gebouwen en kerken, in de schilderijen van Rubens, het zit ook in het DNA van de Antwerpenaar", zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). "Dat aspect zetten we in de verf met een reeks evenementen die de barok nog dichter bij de Antwerpenaar zal brengen."

WAT TE DOEN IN ANTWERPEN