Plooien tussen Van Besien en Meeuws gladgestreken: “WhatsApp-verkeer met Land Invest was een inschattingsfout”

In Antwerpen hebben de Samen-kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) de plooien gladgestreken, na de heisa rond contacten tussen Meeuws en medewerkers van vastgoedontwikkelaar Land Invest, onder wie Erik Van der Paal. Dat meldt Samen dinsdagavond.

svw, doro

LEES OOK. Bart De Wever: “Een van de smerigste politieke spelletjes die ik ooit heb meegemaakt”

“Ik heb vandaag een noodzakelijk gesprek gehad met Tom Meeuws”, zegt Van Besien, voor aanvang van de Antwerpse gemeenteraad waar het debat over de vastgoedsector op de agenda staat. “De conclusies van het gesprek zijn duidelijk: Tom Meeuws zet zijn activiteiten stop voor het advieskantoor EVConsult om elke twijfel uit te sluiten. Het standpunt van Samen over de Slachthuissite is duidelijk.”

“De plannen van de Slachthuissite gaan in het voorontwerp RUP in tegen de belangen van de Antwerpenaren”, zegt Tom Meeuws. “Samen zal er alles aan doen om die in deze vorm niet te laten doorgaan.”

Meeuws erkent dat het WhatsApp-verkeer met Land Invest een inschattingsfout was.

Inhoud

“Met de uitvallen naar de oppositie proberen N-VA, samen met Land Invest, de aandacht af te leiden van het inhoudelijke dossier”, zegt Van Besien nog. “Hoe komt het dat Land Invest op de Slachthuissite drie keer meer woningen mag bouwen dan in eender welk ander stadsbouwproject? Hoe komt het dat de vernietigende adviezen over dit project aan de kant zijn geschoven? Het is op deze antwoorden dat de Antwerpenaren zitten te wachten, niet op het zoveelste moddergevecht.”

“Zowel N-VA als Land Invest hebben de afgelopen dagen conversaties en foto’s van een privé communiefeestje aangeboden aan meerdere redacties”, aldus nog Van Besien. “Dit is ongezien. Het politiek debat is naar een zeer laag niveau gezakt. Laten we Antwerpen terug centraal zetten, en het debat over de inhoud voeren.”

WhatsApp

Antwerps sp.a-voorzitter Meeuws kwam in opspraak toen bleek dat hij als consulent ook contacten onderhield met projectontwikkelaar Land Invest Group. In uitgelekte WhatsApp-berichten stelde hij zelfs dat de ontwikkeling van de Slachthuissite een goed project is. Dit kwam zwaar aan bij Groen, die zich verzet tegen dit project. Meeuws staat op plek drie van de bondgenootschapslijst Samen.

Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien verklaarde dat er geen enkele twijfel mag bestaan rond integriteit van de kandidaten op deze lijst. Hij moest dinsdag de achterban wel zwaar masseren om verder te gaan met Meeuws en sp.a.

De Antwerpse gemeenteraad bespreekt vanavond dit dossier en de aanwezigheid van een deel van het schepencollege op een verjaardagsfeestje van één van de topmannen van Land Invest in het sterrenrestaurant ’t Fornuis.