Danny (17) brengt pakkend eerbetoon voor vriend die stierf in Bataclan, maar die blijkt niet te bestaan

Danny (17) brengt pakkend eerbetoon voor vriend die stierf in Bataclan, maar die blijkt niet te bestaan

Print

Frankrijk valt lang en breed over Dany Machado. De 17-jarige kandidaat van de Franse versie van ‘Belgium’s Got Talent’, bracht een pakkend eerbetoon aan een vriend die omkwam bij de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan. Alleen, die vriend bestaat niet.

Pakkend moment vrijdagavond op de Franse tv-zender M6. Plots verscheen een schuchtere jongen met zijn gitaar op het podium van La France A Un Incroyable Talent, de Franse versie van “Belgium’s Got Talent”.

De jongen stelde zich voor als Dany Machado en zei dat hij een eerbetoon kwam brengen aan een vriend die omkwam in Bataclan. Dat is de Parijse concertzaal waar op 13 november 2015 ISIS-terroristen 89 mensen doodschoten. Dany Machado zei dat hij een eerbetoon bracht aan zijn overleden vriend Alexander.

“We waren een dreamteam”

Heel ingetogen zong Dany Machado over hoe verloren hij zich voelt sinds de dood van zijn vriend, hoe ze vroeger de bijnaam het “dreamteam” hadden en elkaar hun eerste liefdesverdriet vertelden, hoe alles twee jaar geleden werd verscheurd.

Danny (17) brengt pakkend eerbetoon voor vriend die stierf in Bataclan, maar die blijkt niet te bestaan
In een Facebook-post excuseert Dany Machado zich.

De juryleden konden de ogen amper droog houden. De camera vond ook in de zaal toeschouwers in tranen. Op het einde kreeg Dany een staande ovatie.

Geen Alexander

De dag nadien al kwam een bericht van de Life For Paris, de organisatie van nabestaanden van Bataclan-slachtoffers: “Er was helemaal geen Alexander bij de slachtoffers van Bataclan. Waarover had die Dany Machado het toch?”

Het tv-station M6 contactreerde de zanger. Machado trachtte er zich eerst nog zo uit te redden: “Uit respect voor de nabestaanden heb ik de naam van mijn vriend veranderd.”

Maar Life For Paris bleef aandringen: over wie had Machado het in zijn liedje? Vandaag stelde Machado dan in een lange Facebook-post zijn verklaring bij. Zijn liedje was een metafoor. Hij is inderdaad geen vriend verloren bij Bataclan. “Ik ben in de huid gekropen van iemand die wel een vriend is verloren bij die aanslag.”

Nog jong

Het productieteam van het tv-station M6 neemt Machado nu in bescherming: “Hij is nog jong. Laat ons hem alleen maar op zijn muzikale talenten beoordelen.”

MEEST RECENT