Overvallers verjaagd met knuppel en... suikerpot

Print

Twee gemaskerde en gewapende mannen die gisterochtend krantenwinkel 't Boeketje in Moerbeke binnenstapten, werden er warm onthaald. Uitbaatster Lieve Dauw sloeg de ene kerel met een knuppel, een klant gooide een suikerpot naar de andere.

“Zoals elke dag opende ik mijn zaak om 10 voor 5. Omstreeks 5.30 uur kwamen plots twee gemaskerde mannen binnen. Ik dacht eerst nog dat het om een grap ging”, vertelt Lieve Dauw. Zij is gemeenteraadslid voor Open VLD in Geraardsbergen en baat ook de krantenzaak 't Boeketje uit langs de Edingseweg, in het dorpscentrum van Moerbeke.

Zij stelde al snel vast dat het de kerels menens was. “Ze riepen in gebroken Nederlands, met een Frans accent, dat het een overval was en dat ze geld wilden. De ene haalde een mes boven en zijn kompaan trok een revolver.”

Op dat moment was Eddy Bouvery in de zaak, hij is een trouwe klant, die geregeld vroeg in de ochtend een kopje koffie komt drinken bij Lieve.

“Eddy werd door een overvaller onder schot gehouden terwijl de kerel met het mes gebaarde dat ik geld moest halen.”

Lieve duwde de alarmknop in, die rechtstreeks verbonden staat met een alarmcentrale. “Ik ging naar achteren en werd gevolgd door de overvaller met het mes, die dacht dat ik geld ging halen.” Maar er wachtte de kerel een verrassing van formaat. Lieve haalde een houten knuppel tevoorschijn en begon daarmee op de man te slaan. “En het deed hem duidelijk geen deugd want hij kermde nogal.”

In paniek

De overvallers raakten in paniek en sloegen op de vlucht. Nu klant Eddy niet meer bedreigd werd met een pistool reageerde hij ook en gooide een glazen suikerpot naar de vluchters. Hij raakte er één vol op het achterhoofd en de suikerpot sprong aan diggelen. Omdat de voordeur naar binnen opent, konden de overvallers niet vlot naar buiten, voor Lieve het signaal om verder te knuppelen en de vluchters achterna te gaan.

“Ze liepen weg langs het voetpad, voorbij het station. De man met het mes kwam ten val en liet het wapen liggen. Ik kon ze niet inhalen en ben dan teruggekeerd naar mijn winkel.”

De politie kwam ter plaatse en er werd een uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd. De overvallers hadden immers best wat bruikbare sporen achtergelaten. Er was het mes maar ook flink wat vinger- en voetafdrukken in de krantenzaak.

Intussen werden de uitbaatster en klant door de politie ondervraagd. “Het is pas dan dat we beseft hebben dat we aan erger zijn ontsnapt”, zegt Lieve. Voor haar trouwe klant Eddy was het een traumatische ervaring. “Die overval heeft maar enkele minuten geduurd maar voor mij leek het een eeuwigheid. Ik keek recht in de loop van die revolver en dacht echt dat mijn leven voorbij was. Door de moed van Lieve is het allemaal goed afgelopen. Wat als Lieve alleen in de zaak geweest zou zijn? Nu moesten die overvallers hun aandacht verdelen over haar en mij. Ik ben blij dat er niets ergs is gebeurd.”

Geen namaak

Eddy merkte op dat de revolver die op zijn hoofd gericht was wellicht een Glock was, een pistool van Oostenrijkse makelij dat onder meer door de Belgische politie wordt gebruikt. “Ik ken wel iets van wapens en merkte meteen dat het geen neppistool was maar een echt exemplaar en wellicht een Glock.”

Lieve en Eddy bekomen intussen, met de steun van vrienden en klanten, van hun nare avontuur. “En we hopen dat ze die kerels kunnen vatten!”

MEEST RECENT