Gloednieuwe Tribune 1 van Bosuilstadion vertoonde zaterdag nog problemen: “Bouwwerk voldeed niet aan veiligheidsvoorschriften”

Ei zo na mocht de gloednieuwe Tribune 1 in het Bosuilstadion zaterdag tijdens het treffen tegen KV Mechelen niet open. Er werd bij een laatste controle vastgesteld dat de brandveiligheid niet werd verzekerd. Dankzij “compenserende maatregelen” werd de tribune dan toch geopend voor het publiek, zegt rampencoördinator van de stad Antwerpen Bart Bruelemans aan atv.

bap

© TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Het was zaterdag een legendarische dag in het Bosuilstadion van Royal Antwerp FC. Niet alleen werd de gloednieuwe Tribune 1 feestelijk geopend, ook maakte de voetbalclub bekend dat er nog bouwplannen op til staan.

Maar het scheelde niet veel of de tribune moest nog voor aanvang van de wedstrijd tegen KV Mechelen gesloten worden. Dat zegt Bart Bruelemans, rampencoördinator van de stad Antwerpen, maandagavond aan atv.

“Supporters toegang ontzeggen is probleem”

“Zaterdag hebben we bij een derde controle vastgesteld dat er nog steeds mankementen waren aan de brandveiligheid”, zegt Bruelemans. “Delen van de compartimentering en de sprinklerinstallaties waren nog niet volledig conform. De grootste gebreken vonden weliswaar plaats op de twee verdiepingen die gesloten waren voor het publiek. Maar we hebben geoordeeld dat zonder compenserende maatregelen de tribune niet open kon. Naar de letter van de wet is het zo dat de tribune niet voldeed aan de voorschriften.”

© TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Dankzij de “compenserende maatregelen” ging de feestelijke opening voor het grote publiek echter wél door. “Je moet als je het over veiligheid hebt altijd enkele dingen afwegen”, stelt Bruelemans. “Er waren al een aantal tickets verkocht, dus supporters de toegang laattijdig nog ontzeggen is een ander probleem, waar we niet voor hebben gekozen. We hebben beslist om eenmalige compenserende maatregelen in te voeren waarna de tribune terug dichtgaat tot alle mankementen weggewerkt zijn en er een goedkeuring is om het gebouw te openen. Mocht het gevaarlijk geweest zijn hadden we dat niet gedaan.”

Antwerp stond zelf in voor de kosten van de extra tijdelijke maatregelen zoals het ter plaatse beschikbaar houden van drie brandweerwagens. De Great Old wilde maandagavond geen commentaar kwijt op het nieuws. Of de mankementen intussen verholpen zijn, is dus niet duidelijk.

© BELGA

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws