Bedrijven verliezen miljoenen aan Antwerpse websitebouwer

Een iPhone diende als schijnmanoeuvre om een leasingcontract aan te smeren. Foto: REUTERS

Bedrijven verliezen miljoenen aan Antwerpse websitebouwer

Print

Honderden Vlaamse bedrijven hebben samen miljoenen euro’s verloren aan de Antwerpse websitebouwer NoMurphy. Door het faillissement van NoMurphy werd hun nieuwe site waardeloos, maar de bedrijven worden aan hun contract gehouden door leasingmaatschappij Grenke, waarmee NoMurphy voornamelijk samenwerkte.

Volgens curator Jean Hendrickx waren 600 tot 800 bedrijven klant bij NoMurphy. De websiteconstructeur werkte volgens een vast scenario. Een welkomstgeschenk in de vorm van een iPhone of laptop diende als schijnmanoeuvre om de ondernemers een duur leasingcontract met lange looptijd aan te smeren.

In mei deed NoMurphy de boeken dicht. Hoewel hun site daardoor onbruikbaar werd, kregen de bedrijven meteen een schrijven van leasingmaatschappij Grenke met het bericht dat ze moesten blijven betalen. Ze moeten vaak nog vier jaar lang ongeveer 200 euro per maand betalen.

Strafklacht

Inmiddels hebben zich al tientallen bedrijven gemeld met hetzelfde verhaal. Advocaten bundelen de zaken om sterker te staan voor de rechtbank. Eén bedrijf diende een strafklacht in tegen NoMurphy. Het parket in Antwerpen is een onderzoek gestart.

Nu in het nieuws