© ISOPIX

Rellen in Brussel: “Impulsief en snel: als ze de boel maar kunnen afbreken”

Na de derde rellen in amper twee weken vrezen politie- en veiligheidsdiensten in Brussel een stortvloed aan allochtone relschoppers die vreedzame betogingen aangrijpen om te komen vechten. Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) ziet een systematiek en vreest een achterliggend netwerk, burgemeester Philippe Close (PS) zag veel jonge recidivisten. “Ze communiceren via Whatsapp en duiken vliegensvlug op”, zeggen drie betrokken agenten. “Vanaf nu kan het elke keer prijs zijn.”

PIETER HUYBERECHTS, ROBIN DE BECKER, HANS VAN DE CAUTER

“Aan welke manifestatie namen jullie eigenlijk deel?” De zaterdagavond aangehouden relschoppers kregen van de rechercheurs allemaal dezelfde vraag. De jongeren bleken werkelijk geen idee te hebben. En dat is bijzonder alarmerend, zegt een agent die al jaren rond Brusselse probleemjongeren werkt. “Ze komen gewoon om rel te schoppen, de rest kan hen niet schelen.”

© ISOPIX

Sms roept op tot wanorde

Een politiecommissaris zag de rellen zaterdag van op de eerste rij ontsporen. “De manifestatie tegen slavernij in Libië verliep zoals gepland”, vertelt hij. “De Afrikanen waren met zo’n tweeduizend en hadden een interne ordedienst die alles met ons in goede banen leidde. We hadden echter door dat er zo’n dertig ‘maghrebijnse’ jongeren aansloten die geen enkele interesse in de speeches leken te hebben.”

Vooraf, bevestigt Hans Messiaen van de politiedienst die betogingen screent, was ook een sms onderschept die opriep om wanorde te creëren. De ordediensten waren extra op hun hoede: twee pelotons stonden in een zijstraat opgesteld. “Toen de statische manifestatie plots wel heel dynamisch werd, wisten we hoe laat het was. Wat later werd er voor het eerst met dranghekken en verkeersborden gegooid.”

Enkele hete uren in en rond de Matongéwijk later stond de teller op 55 bestuurlijke en zestien gerechtelijke aanhoudingen. Dat laatste aantal daalde gisteren tot elf. De kans is groot dat ze binnenkort via snelrecht zullen berecht worden.

De overgrote meerderheid van de opgepakte relschoppers is van Afrikaanse origine, bevestigen drie politiebronnen. “Een deel Marokkanen, een groot deel Congolezen”, klinkt het. “Het gaat net als bij de vorige twee rellen om allochtonen, maar het gaat meer dan waarschijnlijk om andere jongeren dan de twee vorige keren. Ook dat is een problematisch gegeven.”

© ISOPIX

Impulsief, via Whatsapp

Minister Jambon vraagt zich af of er een systematiek achter zit. “Ik denk van wel. En als dat zo is, moet dat netwerk worden blootgelegd en opgerold”, zegt hij.

“De systematiek is dat ze heel jong zijn, veelal minderjarig, en van allochtone origine”, zegt de agent, gespecialiseerd in jongerenbendes. “Van georganiseerde stadsbendes is hier echter geen sprake. Het gaat om jongeren die elke aangelegenheid in Brussel aangrijpen om de boel in brand te steken. Ze handelen impulsief en vliegensvlug. Ze communiceren via Whatsapp met elkaar en houden elkaar zo op de hoogte van rellen. Dat is een nieuw fenomeen waar we als politiedienst zullen moeten op anticiperen.”

Opvallend: een substantieel deel van de opgepakte jongeren woont niet in Brussel, maar kwam met de trein uit Aalst, Denderleeuw en Liedekerke. Meer nog, zes onder hen, zaterdagnacht vrijgelaten, werden nog diezelfde nacht een tweede keer opgepakt omdat ze amok maakten aan het Noordstation.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio