Bemelmans en De Loore likken hun wonden na zure Davis Cup-nederlaag

Foto: Photo News

Bemelmans en De Loore likken hun wonden na zure Davis Cup-nederlaag

Print

Ruben Bemelmans en Joris De Loore konden België zaterdag geen voorsprong bezorgen na het dubbelspel van de finale van de Davis Cup. De Belgische tandem ging in het Stade Pierre Mauroy in Villeneuve d’Ascq de boot in tegen de thuisspelers Pierre-Hugues Herbert en Richard Gasquet in 6-1, 3-6, 7-6 (7/2) en 6-4. Na drie duels leidt Frankrijk met 2-1.

LEES OOK: We hebben dit al eens meegemaakt en dus is er hoop: dit hebben we geleerd op dag twee van de Davis Cup-finale

De Belgen zagen in set één alle kleuren van de regenboog, maar knokten zich terug in de wedstrijd. De tweede set werd knap binnengehaald, en ook set drie leek voor België. Bemelmans en De Loore gaven de set echter alsnog uit handen en verloren nadien de partij.

“Na de slechte eerste set moesten we zowel op mentaal als fysiek gebied van ver terugknokken”, analyseerde De Loore. Voor de 24-jarige Bruggeling was het zijn terugkeer in competitieverband nadat hij sinds augustus na een operatie aan de knie aan de kant stond. “Nadien kwamen we wel sterker voor de dag, en was onze opstelling beter. Vanaf set twee voelde ik me ook beter in mijn sas. In de derde set waren we aan elkaar gewaagd en beslisten details over winst of verlies.”

“De Fransen waren vooral sterk in hun reacties”, meende Bemelmans. “Ik vond van mezelf dat ik niet buitengewoon goed presteerde op mijn tweede service. Spijtig, want daar lagen wel kansen.”

Zondag volgen nog twee enkelspelen tussen België en Frankrijk. David Goffin (ATP 7) treft Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15), waarna Steve Darcis (ATP 76) Lucas Pouille (ATP 18) in de ogen kijkt. De kapiteins kunnen de samenstellingen van zondag wel nog wijzigen. Voor de Belgen is de opdracht hoe dan ook duidelijk: alleen twee zeges volstaan voor Davis Cup-eindwinst.

“2-1 achterstand is geen onoverkomelijk probleem”

“We weten dus wat ons zondag te doen staat”, verklaarde de Belgische kapitein Johan Van Herck na afloop.

Bemelmans en De Loore kregen in de eerste set tennisles, maar herstelden zich. Het duo won set twee, en leek op weg ook set drie te pakken, maar kraakte toen. De Belgen kwamen deze tegenslag niet meer te boven en verloren de partij. “Toch weet ik niet of we hier echt van een gemiste kans kunnen spreken”, vertelde Van Herck. “Ook al hadden we die derde set binnengehaald, was de weg naar de matchwinst nog lang geweest. Ik onthou dat we na een moeilijk begin teruggeknokt hebben. Ik heb toen vooral de nadruk gelegd op het mentale, en duidelijk gemaakt dat een verloren set geen verloren wedstrijd betekent.”

Na drie duels staat Frankrijk met 2-1 op voorsprong. Voor België is de opdracht zondag, bij de twee laatste enkelspelen, duidelijk: alleen twee zeges volstaan voor Davis Cup-eindwinst. David Goffin (ATP 7) treft Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15), waarna Steve Darcis (ATP 76) Lucas Pouille (ATP 18) in de ogen kijkt. De kapiteins kunnen de samenstellingen van zondag wel nog wijzigen.

“We voelen ons nog niet verslagen”, ging de bondscoach voort. “Tsonga speelde vrijdag sterk, maar zondag is een andere dag en krijgt hij een andere tegenstander. David heeft vertrouwen en bezit de kwaliteiten om hem te kloppen. Het zal een match worden die de finale van de Davis Cup verdient. Nadien komt Darcis in actie, we zullen wel zien tegen wie. Maar we weten wat ons te wachten staat. We hebben ook in het dubbelspel getoond dat we kunnen terugvechten en dat is waarom we tot in de finale geraakt zijn.

“Derde set was cruciaal”

“De wedstrijden zijn zwaar en dit dubbel was heel belangrijk”, verklaarde de Franse kapitein Yannick Noah na afloop in het Stade Pierre Mauroy. “De zenuwen en de concentratie zijn doorslaggevend. Mijn spelers deden het heel goed.”

Noah zorgde donderdag voor een verrassing door het topduo Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut uit elkaar te trekken. Hij verkoos Richard Gasquet boven Mahut. “We begonnen goed. We misten nagenoeg niets, het ging bijna te gemakkelijk”, stelde de Franse kapitein. “Daarna kantelde het snel. Het breekpunt was nabij bij 3-5 in de derde set en opslag voor de Belgen. Die game was zeer belangrijk. Ik hoopte dat ze onder druk zenuwachtig zouden worden. Onze reactie was goed en het publiek stond achter ons.”

“De derde set was erg spannend. Door die te winnen, kregen we veel vertrouwen”, vertelde Richard Gasquet. “Vandaag moesten we sterk zijn in het hoofd. Het was een heel belangrijke wedstrijd.”

Frankrijk kan het vijfde duel overbodig maken. Dan moet Jo-Wilfried Tsonga wel David Goffin kloppen. De Luikenaar toont de jongste weken dat hij in uitstekende doen is. “Maar Jo is buitenaards”, zei Pierre-Hugues Herbert. “Er zullen morgen twee buitenaardse wezens op het court staan. Maar we zijn in Frankrijk. En Jo zal er alles aan doen om meteen voor het beslissende punt te zorgen.”

MEEST RECENT