Wereldrecord in Mechelen: hoogste ‘olifantentandpastafontein’

Technopolis verbrak vandaag het wereldrecord van de hoogste olifantentandpastafontein ooit. Met een fontein van maar liefst 11 meter hoog belandt het doe-centrum voor de derde keer in het Guinness Book of World Records. Tom De Cock van MNM was er deze namiddag bij om live verslag uit te brengen tijdens ‘MNM Weekend’.

ph

Bezoekers aan Technopolis konden gratis getuige zijn van een spectaculaire wereldrecordpoging: het maken van de hoogste olifantentandpastafontein ooit. Een flinke uitdaging, want het vorige record stond op zo’n 5 meter. Het maken van olifantentandpasta is een gemakkelijk en leuk wetenschappelijk experiment, waarbij een chemische reactie plaatsvindt.

“Olifantentandpasta” wordt gemaakt door vloeibaar afwasmiddel, waterstofperoxide (H2O2) en verzadigde kaliumiodide-oplossing (KI) bij elkaar te voegen. Men maakt dus voor alle duidelijkheid geen échte olifantentandpasta, maar door de beweging van het schuim lijkt het alsof er tandpasta een tube geknepen wordt. Bovendien zou de hoeveelheid schuim ruim voldoende zijn om de tanden van een olifant mee te poetsen.

Vandaag, niet toevallig de dag vóór de Dag van de Wetenschap, slaagde Didier Le Lièvre van Technopolis erin om – onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder – het wereldrecord van de hoogste olifantentandpastafontein ooit te verbreken met een schuimfontein van maar liefst 11 meter. Tom De Cock, peter van de Dag van de Wetenschap, was er bij voor MNM.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio