Belgen zijn op achtervolgen aangewezen in finale Davis Cup na felbevochten dubbelspel

Belgen zijn op achtervolgen aangewezen in finale Davis Cup na felbevochten dubbelspel

Print

België is op achtervolgen aangewezen in de finale van de Davis Cup. In het dubbelspel beslechtten de Fransen Gasquet en Hubert een felbevochten match met wisselende kansen in hun voordeel: 6-1, 3-6, 7-6 (7-2) en 6-4 na ruim drie uur. Dat wil zeggen dat Steve Darcis en David Goffin morgen allebei hun match in het enkelspel moeten winnen, wil België de eerste Davis Cup uit zijn geschiedenis binnenhalen.

Ondanks alle speculatie over de samenstelling van de twee teams in het dubbelspel, besloten captains Johan Van Herck en Yannick Noah toch met hun aangekondigde ploegen aan te treden. Geen David Goffin dus bij de Belgen, en ook geen Jo-Wilfried Tsonga bij de Fransen. Wel op de court in Lille: Richard Gasquet en Pierre-Hugues Hubert namens de Fransen, Ruben Bemelmans en Joris De Loore voor België.

De tandem Bemelmans-De Loore had al een paar knappe wedstrijden in de Davis Cup op het palmares, maar zag vanaf het begin van de eerste set alle kleuren van de regenboog. Herbert en Gasquet hadden nog nooit samengespeeld, maar daar viel niets van te merken. Het eerste spelletje haalden ze makkelijk binnen, de eerste Belgische opslag was meteen een prooi voor de Fransen en voor we goed en wel bezig waren stond het al 3-0. Onder impuls van een ijzersterke Herbert was het niveauverschil hemelsbreed. Ook hun tweede opslagspelletje moesten de Belgen braafjes inleveren. De eerste set eindigde op een duidelijke 6-1.

Belgen laten het liggen in gelijkopgaande derde set

Maar de Belgen vochten terug in de tweede set. Bemelmans en De Loore wisten hun niveau op te krikken en gingen in het vierde spelletje zowaar door de opslag van de Fransen. Die pakten meteen een break terug, maar konden het ook in hun volgende servicegame niet afmaken. Deze keer wisten de Belgen hun break wel vast te houden en speelden ze het uit: 6-3. Het momentum was gekeerd.

In set drie gingen Bemelmans en De Loore gewoon verder op hun elan. Maakten ze het de Fransen moeilijk op hun opslag, dan haalden ze al bij al makkelijk de eigen spelletjes binnen. Bij een 3-3 stand lukte het: de Belgen pakten een nieuwe break en leken erop en erover te gaan. Bij een 5-4 stand mochten de Belgen in de persoon van Ruben Bemelmans voor de set serveren, maar de Limburger leek te bezwijken onder de stress. Zijn opslagen kwamen er niet uit en de Fransen profiteerden: 5-5. In een gelijkopgaande set moest uiteindelijk de tiebreak de beslissing brengen, en daarin toonden de Fransen zich net wat sterker. Bijzonder zuur voor de Belgen, die in de derde set amper één van hun zeven (!) breakpunten wisten verzilveren.

Nieuwe gemiste break in set vier is nekschot

Een mentale optater voor de Belgen, maar op de court viel daar nauwelijks wat van te zien in alweer ene bijzonder gelijkopgaande set. De Belgen versierden in het zesde spelletje weer een paar breakpunten… die ze niet konden benutten. Een lang en felbevochten spel verdween uiteindelijk in de zak van de Fransen. Het nekschot, zo bleek. De Belgen kraakten en lieten zich kennen op de eigen opslag. De Fransen mochten uitlopen tot 0-40. Heel even leek het Belgische duo de zaak nog te gaan rechttrekken, maar alweer Bemelmans werd de pineut door een smash knullig in het net te slaan.

Daarna was het game over. De Belgen hadden de fut niet meer om in de overige spelletjes een break terug te pakken en verloren de laatste set met 6-4. De Franse vreugde was enorm, Bemelmans en De Loore dropen stilletjes af. Het thuisland was favoriet, maar het Belgische duo had zeker de kansen gehad op een stunt.

Door de nederlaag in het dubbelspel mogen Steve Darcis en David Goffin morgen geen steek laten vallen in het enkelspel, anders is de Davis Cup voor de Fransen.

MEEST RECENT