71 jongeren opgepakt bij nieuwe rellen in brussel, agent loopt schedelbreuk op

Een betoging aan het Poelaertplein in Brussel is zaterdagnamiddag zwaar uit de hand gelopen. Relschoppers trokken naar de Louizalaan en de Naamsepoort, waar ze vernielingen aanrichtten en er rellen uitbraken. De politie heeft 71 personen opgepakt, de meeste van hen jonger dan 18. Elf relschoppers zijn gerechtelijk aangehouden. Een agent liep een schedelbreuk op bij de rellen.

gjs, rdb

De rellen ontstonden rond 16 uur na een vreedzame betoging van ‘Africa Liberation’ op het Poelaertplein. Zo’n duizend betogers vroegen er aandacht voor slavernij in Libië. Maar rond 16 uur liep de situatie ineens uit de hand.

“Een dertigtal jongeren heeft daarna hun gezicht bedekt en is richting Louizalaan gelopen”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. “Er zijn projectielen gegooid door de relschoppers en een voertuig van de politie werd beschadigd.” Onder meer de winkels van Damart en Caroline Biss liepen beschadigingen op. In totaal werd een vijftal winkels beschadigd en tien voertuigen vernield. Jongeren sloegen winkelruiten kapot, een vrouw die toevallig een nachtwinkel bezocht, werd in shock naar het ziekenhuis gebracht.

De relschoppers - die “Libérez l’Afrique” scandeerden - trokken daarna naar de Elsensesteenweg, waar het opnieuw tot een confrontatie kwam met de massaal toegesnelde politie. Die kreeg steun van de federale politie, die het waterkanon inzette en een helikopter liet aanvliegen.

Op de Waversesteenweg hebben de jongeren alles wat maar los zat naar een voorbijrijdende patrouillewagen van de politie gegooid, stelde onze reporter ter plaatse vast.

Schedelbreuk

Bij de rellen raakte een agent ook zwaargewond. Hij werd met een schedelbreuk overgebracht naar het ziekenhuis. Daar wordt hij zondag geopereerd. Hij heeft onder andere een open wonde aan het hoofd en een ‘induwing’ van de sinussen. Volgens VRT kreeg de man een kassei tegen het hoofd.

Aanhoudingen

Het aantal relschoppers dat zaterdag gerechtelijk aangehouden werd is afgelopen nacht gedaald van zestien naar elf, laat het Brusselse parket weten. “Het aantal gerechtelijke aanhoudingen is met vijf gedaald, deze personen zijn nu administratief aangehouden”, verklaart parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. Twee van de personen die gerechtelijk aangehouden zijn, werden afgelopen nacht al verhoord. De negen anderen worden op een later tijdstip ondervraagd.

Beelden overmaken

De politie roept intussen mensen die beelden hebben gemaakt van de rellen zaterdag in Brussel, op om die over te maken. Op die manier hoopt ze nog daders te kunnen identificeren.

“Alle beeldmateriaal betreffende de incidenten van 25 november #Naamsepoort mogen overgemaakt worden (...) aan de gerechtelijke taskforce van de zone die werd opgericht voor verdere identificatie van de daders”, zo staat zondagochtend in een tweet van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Doorsturen kan via het mailadres zpz.polbru.info@police.belgium.eu.

Metrostation en Stefaniatunnel dicht

Tijdens de ongeregeldheden liet de politie het metrostation Louiza (lijnen 2 en 6) tijdelijk sluiten. Ook het bus- en tramverkeer van de MIVB werd onderbroken. Het ging om vier tramlijnen (92, 93, 94, 97) en vijf buslijnen (34, 54, 64, 71, 95). En ook het autoverkeer ondervond hinder, want de Stefaniatunnel werd gesloten voor verkeer richting Poelaertplein. Pas rond 20 uur zaterdagavond werd de situatie weer hersteld.

“Onaanvaardbaar”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon veroordeelde de feiten via Twitter. “Opnieuw onaanvaardbaar gedrag van relschoppers in Brussel. Crisiscentrum volgt situatie samen met politiediensten strikt op.”

Volgens Jambon doet de Brusselse politie er alles aan om de vernielingen te stoppen en een maximaal aantal arrestaties te verrichten. “Nultolerantie geldt.”

Ook minister van Justitie Koen Geens wees de incidenten af in een tweet. “Vreedzame betoging tegen geweld niet verstoren met geweld. Diensten proberen situatie onder controle te houden en arrestaties uit te voeren.”

“Onaanvaardbaar gedrag van een 30-tal personen die de betoging tegen slavernij hebben verstoord. Onmiddellijke en krachtdadige reactie van de politie”, voegt Brussels burgemeester Philippe Close toe op de sociaalnetwerksite.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER