Klaar om geschiedenis te schrijven: “Deze keer geloven we echt dat we de Davis Cup kunnen winnen”

Print

David Goffin (ATP-7) en Steve Darcis (ATP-76) krijgen vanaf vandaag een tweede kans om België de eindzege in de Davis Cup te bezorgen. In Rijsel geeft het team van kapitein Johan Van Herck favoriet Frankrijk partij. Twee jaar geleden moesten de Belgen de “Saladier d’Argent” aan Groot-Brittannië laten. In de finale in Gent bleken Andy Murray en co toen met 3-1 te sterk.

LEES OOK: België heeft op papier groot probleem voor Davis Cup-finale, gelukkig helpt Franse bondscoach een handje

“Het verschil tussen beide finales is simpel”, stelt Van Herck. “Deze keer geloven we erin. En we staan deze keer niet tegenover een nummer een van de wereld die zijn land koste wat het kost de Davis Cup wil schenken.” Geen Murray dus, maar wel Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) en Lucas Pouille (ATP-18). Zij treden vanaf vrijdag in het Pierre Mauroystadion aan voor 27.500 toeschouwers, waarvan negentig procent voor Frankrijk zal supporteren.

Goffin in bloedvorm

Goffin opent om 14u00 tegen zijn goede vriend Lucas Pouille. Het spel van Pouille lijkt Goffin niet te liggen. In drie vorige duels, allemaal vorig jaar gespeeld, ging Goffin drie keer onderuit, waarvan wel twee keer na een spannende driesetter. De 26-jarige Luikenaar is inmiddels wel naar de zevende plaats op de wereldranglijst opgeklommen, verkeert in bloedvorm en is supergemotiveerd om de trofee naar België te brengen.

“Ik mag de spits afbijten, dit is de ideale loting. Ik had het vooraf over met Steve Darcis. Hij had het liefst dat ik begon en hij als tweede speelde. Ik hou er niet van om mij tien keer op te warmen (omdat tennismatchen onvoorspelbaar zijn en je als speler van het tweede duel nooit exact weet om hoe laat je moet spelen, nvdr.), Steve heeft genoeg aan een korte opwarming.”

Dan moet hij wel een van zijn beste vrienden kloppen: Lucas Pouille, met wie hij na deze finale met vakantie vertrekt. “We trekken vaak met elkaar op. Maar dit is geen vriendenmatch, maar de Davis Cup-finale. In de wedstrijd zal het hard tegen hard gaan, na de wedstrijd zijn we weer de beste vrienden. Enfin, dat hoop ik toch.”

Volg hier Lucas Pouille - David Goffin LIVE vanaf 14u!

Darcis: “Mister Davis Cup”

Dat is “Mister Davis Cup” Darcis altijd. De 33-jarige Luikenaar heeft niets te verliezen tegen de één jaar jongere Tsonga. De twee kruisten vaak de degens bij de junioren, maar speelden bij de profs nog nooit een volledige wedstrijd tegen elkaar. Vijftien jaar geleden stonden ze wel eens tegenover elkaar in een futurestoernooi, maar toen moest Darcis al na vijf spelletjes, bij een 2-3 voorsprong, de strijd staken.

Volg hier Jo-Wilfried Tsonga - Steve Darcis LIVE vanaf 17u!

Wrijvingen bij de Fransen...

Voor het dubbelspel van zaterdag zette Van Herck Ruben Bemelmans en Joris De Loore op papier. De Franse kapitein verraste door niet Nicolas Mahut, maar wel Richard Gasquet aan Pierre-Hugues Herbert te koppelen. De kapiteins kunnen die opstelling echter nog wijzigen maar als het alleen van de sfeer afhangt, heeft België al een streepje voor.

De onverwachte zet van Noah zorgde voor een ­gespannen sfeer in het Franse kamp én voor veel vragen. Logisch, want Gasquet en Herbert speelden nog nooit samen. Of Mahut geblesseerd is? Noah: “Er zijn geen blessures.” Waarom hij dan voor een onuitgegeven duo kiest? Noah: “Voor alles moet een eerste keer zijn.” Ook dubbelspeler Julien Benneteau werd gepasseerd, ook al trainde hij deze week met Mahut. Hoe die afwezigen reageerden? Noah: “Wij hebben een finale te spelen, ik spreek niet over ­afwezigen, maar over diegenen die hier zijn.” Diegenen die er dan wel waren – Jo-Wilfried Tsonga, Lucas Pouille, Gasquet en Herbert – zaten erbij en keken niet echt vrolijk.

En zo wordt waarheid waarop de Belgische Davis Cup-kapitein Johan Van Herck een beetje op speculeerde: de Franse weelde van veel topspelers – en de moeilijkere keuze – kan tot spanningen en bijkomende druk leiden. En of er druk is.

De Franse media leven al een tijd op gespannen voet met Noah en zitten met een vergrootglas op zijn doen en laten. De voorpagina van de Franse sportkrant L’Equipe liet er alleszins geen twijfel over bestaan: “Alles te winnen”, gevolgd door maar liefst elf pagina’s over het duel. Qua druk kan dat tellen...

Klaar om geschiedenis te schrijven: “Deze keer geloven we echt dat we de Davis Cup kunnen winnen”

Frankrijk kan de Davis Cup een tiende keer winnen, na 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1991, 1996 en 2001, en was ook al acht keer verliezend finalist, de laatste keer in 2014. België staat voor de derde keer in de finale. In de eerste leden Paul de Borman en William le Maire de Warzée d’Hermalle in 1904 een 5-0 nederlaag tegen de Britten.

Volg alle matchen van de Davis Cup-finale hier LIVE.

MEEST RECENT