“Bart De Pauw is het topje van de ijsberg, en het zijn geen kleine namen die de ronde doen”

Volgens de partij Groen heerst er in de cultuursector een doofpotmentaliteit over seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat meldt VTM Nieuws. In de nasleep van de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw, zei parlementslid Bart Caron dat grensoverschrijdend gedrag in de media, film- en cultuursector al te vaak onder mat geveegd wordt. Overigens zegt hij dat Bart De Pauw slechts “het topje van de ijsberg is”. Sterker nog: hij zegt te weten welke leidinggevenden in de sector te ver gingen, maar dat alle potjes toegedekt blijven.

adm

Caron is cultuurexpert voor Groen en zelf jarenlang actief geweest in de cultuursector, als muzikant en als event-coördinator. Tijdens de parlementscommissie over seksueel grensoverschrijdend gedrag haalde hij plots fors uit naar zijn eigen sector.

Doofpotcultuur

“Ik heb de indruk dat het deksel stevig op de pot gedrukt wordt en dat er veel dingen onderdrukt worden”, klonk het. “Wat ik daar hoor, stelt mij niet meteen gerust.” Volgens hem is de zaak-De Pauw slechts het topje van de ijsberg. Hij werd naar eigen zeggen benaderd door verschillende slachtoffers. Zij willen echter anoniem blijven uit angst. De betrokken daders zijn leidinggevenden die nog steeds aan het roer staan. De verhalen van de slachtoffers gaan over “alle soorten van grensoverschrijdend gedrag, want aanrakingen tot verkrachtingen.”

“Het kan toch niet zijn dat wanneer je het in de film- of danswereld wil maken, dat je aan bepaalde grillen van grensoverschrijdend gedrag moet voldoen”, klonk het nog. “En het zijn geen kleine namen die de ronde doen. Het gaat over mensen aan de top.”

Parlementscommissie

De problematiek staat momenteel hoog op de agenda in het Vlaams Parlement. Vandaag kwamen de minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Jeugd, Cultuur en Media Sven Gatz langs in de commissie. “De etterbuil is gebarsten”, stelde minister Gatz vanmiddag nog. Ook kondigde hij een grote enquête aan. Volgend jaar gaat iedereen in de media en cultuursector gevraagd worden een anonieme vragenlijst over seksueel grensoverschrijdend gedrag in te vullen. Op termijn kan dit ook in andere sectoren.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio