© EPA-EFE

Tesla-baas Elon Musk gaf zich 100 dagen om grootste batterij ooit te bouwen, en hij hield woord

Ga nooit een weddenschap aan met Tesla-baas Elon Musk. De man neemt die zaken serieus, zo blijkt. Op Twitter zei hij na wat plagerijen aan zijn adres dat hij de grootste batterij ooit zou bouwen binnen de 100 dagen. En het lukte hem nog ook.

gjs

De gigantische lithium-ion-batterij wordt binnen enkele dagen geïnstalleerd in Zuid-Australië, waar de batterij de ernstige stroomtekorten in de regio moet oplossen. Eerst moet ze nog enkele dagen intensief getest worden en bekijken de betrokken overheden of voldaan is aan alle voorwaarden. De lancering staat gepland voor 1 december.

© REUTERS

Na de aankondiging dat de batterij er zou komen, werd Tesla-baas Elon Musk uitgedaagd op Twitter. “Ze komt er, en wel binnen de honderd dagen”, schreef hij. “Anders betaal ik het ding - 50 miljoen dollar - zelf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat niemand op het moment van het aangaan van de weddenschap wist, was dat het project al half afgewerkt was op dat moment. Leep van Musk.

De batterij zal de energie opslaan van een windmolenpark. Ze heeft een capaciteit van 100 megawatt, volgens Musk genoeg om 30.000 huishouden van stroom te voorzien als de elektriciteit zou uitvallen.

Tekort

© REUTERS

De staat Zuid-Australië draait op zonne- en windenergie. Heel wat kool- en gascentrales sluiten daarom de deuren, maar dat heeft ook als gevolg dat er geen back-up is als de stroom eens zou uitvallen. Dat gebeurde in september vorig jaar, toen er een grote black-out was en zeker 30.000 gezinnen zonder elektriciteit kwamen te zitten.

“De anderen praten vooral, maar wij maken Zuid-Australië effectief zelfvoorzienend wat energie betreft”, stelt de premier fier in een statement. “Maar de batterij wordt een belangrijk deel van onze energievoorziening, zodat we die hebben om op terug te vallen indien nodig.”

© REUTERS

Nu in het nieuws