Scoor uw wekelijkse dosis muziek in de Kempen

Print

All Included (Rijkevorsel) Foto: GVA

Muziekliefhebbers komen dit weekend opnieuw ruimschoots aan hun trekken in de Kempense regio. Of u nu de voorkeur geeft aan klassiek, blues, rock of kleinkunst, er is voor elk wat wils. Tien welluidende tips.

1. David Thomaere Trio

Wat: Het straffe Trio rond de Schotense jazzpianist David Thomaere heeft ondanks de nog betrekkelijk jonge leeftijd van de leden al een indrukwekkend repertoire bij elkaar gespeeld. De band brengt jazz met vlotte melodieën en opzwepende ritmes, waarin je hints van pop en hiphop herkent. David Thomaere won in 2012 de Toots Thielemans Award, drummer Antoine Pierre is vast lid van TaxiWars en van de groep rond Philip Catherine, en contrabassist Felix Zurstrassen oogstte vooral bijval met Conference of the Birds.

Praktisch: vrijdag 24 november om 20.15u in Relax, de foyer van Rex, Smallestraat 2 in Mol

Prijs: 13 euro

 

2. D-Base

Wat: D-Base, lekker gepeperd en gekruid, is een semi-professionele a-capellagroep met een hoop (kruid)noten op hun zang: oerdegelijke viergangenmuziek, slows met een rijk boeket en een fruitige afdronk, af en toe haute cuisine en soms gewoon lekker vette fast-food. U kunt het zo gek niet bedenken of het staat op de kaart.

Praktisch: vrijdag 24 november om 20.15u in CC ’t Schaliken, Grote Markt 35 in Herentals

Prijs: 12 euro

 

3. All Included

Wat: Twee jaar geleden bracht het Zweeds-Noorse kwintet All Included met ‘Satan in Plain Clothes’ (Clean Feed) hun tweede album uit, die op erg veel bijval in jazzmiddens mocht rekenen. Helaas was de band sindsdien niet live te zien in deze contreien. Nu wordt het wachten beloond! De muziek van All Included valt het best te omschrijven als een furieuze combinatie van vrij geïmproviseerde melodieën en korte composities, eigentijds en tegelijkertijd geworteld in de jazztraditie.

Praktisch: vrijdag 24 november om 20.30u in De Singer, Bavelstraat 35 in Rijkevorsel

Prijs: 14 euro

 

4. De Frivole Framboos

Wat: De clash waar musicologen al jaren voor waarschuwen is nabij. Door een vergissing staan De Frivole Framboos en Brussels Jazz Orchestra op dezelfde avond geprogrammeerd, een oerknal zonder voorgaande in de muziekwereld. De botsing tussen het universum van het BJO en dat van de Frivole Framboos mag gerust gecategoriseerd worden als Dé Big Bang van de bigbandmuziek. Krijgen we chaos of de geboorte van een nieuw genre? 

Praktisch: vrijdag 24 november om 20.15u in CC de Werft, Werft 32 in Geel

Prijs: 30 euro

 

5. Raf Walschaerts

Wat: Een half leven al speelt Raf Walschaerts bij Kommil Foo. Nu staat hij alleen op scène met een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs. Onverschrokken en moedig in de eenvoud. Hilarisch, absurd, ontroerend, scherp. Maar vergis u niet. De waarheid eist haar plek op en sijpelt door de kieren van zijn verdediging.

Praktisch: zaterdag 25 november om 20.15u in OC De Djoelen, Steenweg op Mol 3 in Oud-Turnhout

Prijs: 18 euro

 

6. Pulse Percussion Trio & Mautiv

Wat: Een ‘double bill’ met lokaal percussietalent. Pulse Percussion Trio brengt ‘Rhythmosis’, een daverende percussieperformance in een eigenzinnige, creatieve podiumact tjokvol groove, swing en lyriek. Onder de naam Mautiv combineert Steven Ribus elektronische beats met drums en percussie. Dit resulteert enerzijds in aanstekelijke melodieën op marimba, vibrafoon en elektronica, en anderzijds in stevige, strakke beats op akoestische en elektronische drums.

Praktisch: zaterdag 25 november om 20u in CC ’t Schaliken, Grote Markt 35 in Herentals

Prijs: 14 euro

 

7. Johan Verminnen

Wat: Vlaamse troubadour Johan Verminnen brengt een bloemlezing uit zijn laatste cd ‘Tussen een lach en een traan’, waarin hij in vijftien pareltjes van liedjes de balans opmaakt van zijn leven. Uiteraard kunnen zijn oerklassiekers niet ontbreken.

Praktisch: zaterdag 25 november om 20u in de Sint-Jozefkerk in de Sint-Jozeflaan in Berg-Meerhout

Prijs 18,50 euro.

 

8. Sprekende Ezels

Wat: In Turnhout vinden elk seizoen vier edities van dit vrij podium plaats, met dit keer muziek van August, Jitse Verschueren en Aarde aan Daan, woordkunst van Jef Versmissen, Lien Proost, Ronny Dijksterhuis, Kristien Spooren, Youness Iken en Adriana Kobor, live-tekeningen van Aras en dit alles in een presentatie door Iris Wynants.

Praktisch: zaterdag 25 november om 20u in de tuinzaal van de Warande, Warandestraat 42 in Turnhout

Prijs: gratis

 

9. The True Gods of Sound and Stone

Wat: The True Gods of Sound and Stone zijn reeds wijd en zijd bekend met hun repertoire van aanstekelijke Ierse folkmuziek. Daarnaast beleeft het publiek de première van de nagelnieuwe bluegrassband Negative Nancy and The Moodswings. Jonge muzikanten en oude rotten in 't vak uit “de Scalden-tijd” die de handen in elkaar slaan. Gitaar, banjo, mandoline, contrabas, viool, drums, mondharmonica en meerstemmige gezangen vullen zaal Cecilia met aangename akoestische muziek.

Praktisch: zaterdag 25 november om 20u in zaal Cecilia, Gelmelstraat 6A in Hoogstraten

Prijs: 5 euro

 

10. Blauberg Klassiek

Wat: Een najaarsconcert van 75 minuten door de Fanfare Blauberg, met (licht) klassieke muziek. Op het programma oa. Il barbiere di Sivigla, Gold und Silber, Leichte Kavallerie, Il travatore, Die lustige witwe.

Praktisch: zondag 26 november om 15u in de kerk van Blauberg.

Prijs: 5 euro

WAT TE DOEN IN ANTWERPEN