Mugabe mag in Zimbabwe blijven en wordt niet vervolgd

De voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace mogen in het land blijven en zullen niet vervolgd worden. Dat maakte een woordvoerder van regeringspartij Zanu-PF donderdag bekend.

lbo

“Hij is nog altijd onze gerespecteerde bevrijdingsheld en heeft de afgelopen 37 jaar enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van het land”, zei woordvoerder Simon Khaya Moyo.

“We hebben niets tegen Mugabe of zijn vrouw. De mensen van Zimbabwe wilde hem laten rusten. Ze zijn vrij om in het land te blijven als ze dat willen”, zei hij.

De 93-jarige Mugabe kondigde dinsdag zijn ontslag aan, nadat hij vorige week de facto werd afgezet in een vreedzame coup door het leger. Hij werd samen met zijn vrouw onder huisarrest geplaatst. Emmerson Mnangagwa (75), de voormalige vicepresident, legt vrijdag de eed af als Mugabe’s opvolger.

David Coltart, een voormalig minister van oppositiepartij MDC, zei donderdag niet verbaasd te zijn dat het niet tot een vervolging zal komen. “In Harare zag je zaterdag heel wat betogingen, maar in veel landelijke gebieden wordt Robert Mugabe nog steeds vereerd. Zanu weet dat”, reageerde hij.

Mugabe, zijn vrouw en leden van zijn partij werden beschuldigd van grove corruptie en het gewelddadig onderdrukken van de oppositie.

Vastgoed

Jobs in de regio