Ze zijn op pensioen en lijden aan ouderdomskwalen, maar toch treden deze kranige cheerleaders nog 40 keer per jaar op

Print

Ze zijn al een tijdje op pensioen en lijden aan ouderdomskwalen, maar deze kranige cheerleaders treden nog 40 keer per jaar op Video: Barcroft TV

Hun gemiddelde leeftijd is ruim over de zeventig, ze zijn allemaal al een tijdje op pensioen en de meeste leden lijden aan artritis, maar toch blijven deze kranige dames iedere week het beste van zichzelf geven op de dansvloer. De groep acrobatische cheerleaders - de ‘Sun City Poms’ - weigeren om hun leeftijd te laten bepalen wat ze wel en niet kunnen doen, en demonstreren dat maar al te graag met spagaten, hoge trappen en glinsterende outfits.

De Amerikaanse staat Arizona is de thuisbasis van deze wel heel opmerkelijke troep cheerleaders. Ze zijn allemaal ouder dan 55 - hun gemiddelde leeftijd is zelfs ruim over de zeventig - maar weigeren om hun pensioen in hun luie zetel door te brengen. Hun meest recente lid, de 67-jarige Gloria Tolla, lijdt al jaren aan artrose maar wil nu nieuw leven blazen in haar stramme gewrichten.

“Ik houd al altijd van dansen”, aldus het kranige dametje. “Er werd bij mij al artrose vastgesteld toen ik pas twintig was en dokters zeiden me dat ik kreupel zou zijn voor ik vijftig werd.” Tolla wilde zich echter niet zo snel gewonnen geven en doet al jarenlang elke dag aan sport om te vermijden dat haar aandoening terrein wint. “Voor ik bij de Poms ging, werden mijn beide heupen vervangen. Tijdens mijn eerste trainingssessie dacht ik dat ik ging sterven!”

Zelfvertrouwen

De Sun City Poms staan jaarlijks minstens veertig keer op de planken in hun glinsterende outfits om verschillende sportevenementen en andere optochten luister bij te zetten. De gepensioneerde dames oefenen hun danspasjes vanaf september twee keer per week om zich samen voor te bereiden op het komende seizoen. En optreden doen ze nog steeds enorm graag: “Het publiek is geweld! Ze zijn altijd zo onder de indruk van wat hun ‘grootmoeders’ kunnen en dat we daar staan in onze opvallende kostuums.”

Het drukke leven van een cheerleader heeft niet enkel mentale voordelen voor de oude vrouwen, het is ook erg goed voor hun lichamelijke conditie. “Toen ik zeven jaar geleden begon, verloor ik in korte tijd zeven kilogram”, zegt Ruth Pharris, de 71-jarige instructrice van de groep. “Mijn taille kromp door alle fysieke handelingen die ik eerder nooit had gedaan. Door in de Sun City Poms te zitten, heb ik enorm veel zelfvertrouwen gekregen.”

De opmerkelijke cheerleaders zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de optredens die in december staan gepland. Zo zullen ze verschillende scholen verbazen met hun danspasjes en staan er ook nog enkele kerstvoorstellingen op het programma.

MEEST RECENT