Bekende trendwatcher noemt Donald Trump 'belangrijke invloed op op de vrouwenmode'

Foto: Twitter/Isopix

Mode

Bekende trendwatcher noemt Donald Trump 'belangrijke invloed op op de vrouwenmode'

Print
Iedereen heeft wel een mening over Donald Trump, maar er zijn er vast niet veel die denken dat de man in zijn brave kostuums een 'fashion influencer' is. Enter de Nederlandse Lidewij Edelkoort, zowat de bekendste trendwatcher in de modewereld. In een interview met de Inquirer schuift ze net hem naar voor als grote invloed, in de vrouwenmode dan nog.

Donald Trump als invloedrijke figuur in de vrouwenmode? Het klinkt op het eerste zicht bijzonder bizar, maar er schuilt wel degelijk een interessante theorie achter. Volgens Lidewij Edelkoort heeft Trump namelijk een grote impact op macrotrends. Dat zijn de grote overkoepelend trends die op hun beurt resulteren in microtrends die dan opgepikt worden door de designers. Klinkt heel technisch allemaal, maar eenvoudigweg komt het erop neer dat Trump door zijn vrouwonvriendelijk gedrag een grote impact heeft op de modewereld.

Na zijn aantreding begonnen de vrouwenprotesten en doken overal de pink pussy hats op. Dat gebeurde niet alleen omdat Trump in het verleden heel wat vrouwonvriendelijke uitspraken deed, maar ook omdat werd verwacht dat hij zou snoeien in bepaalde gebieden in de gezondheidszorg die specifiek vrouwen aanbelangen, zoals abortusklinieken en anticonceptie. "In een ironische twist wakkerde Trump daarmee net de wereldwijde emancipatie van vrouwen aan", zegt Edelkoort. 

Roze

Die gevolgen daarvan sijpelden door tot op de catwalk. Zo werden concreet in de vrouwenmode de schouderpartijen breder aangezet, de mouwen groter, werd het kostuum voor vrouwen weer trendy en kwam de focus op de taille te liggen. Allemaal trends die krachtige beelden van vrouwen oproepen. Bovendien zou Trump er ook voor iets tussenzitten dat roze opnieuw populair is geworden, dat was de kleur die veelvuldig opdook tijdens de Women's March.

Opvallend genoeg heeft de Amerikaanse president wel helemaal geen invloed op de mannenmode. De te grote maatpakken, lelijke dassen en het overgekamde haar hebben hun weg naar de mode-industrie nog niet gevonden... 

NIET TE MISSEN