VIDEO. Noord-Koreaanse soldaat wordt neergeschoten tijdens ontsnappingspoging

De Verenigde Naties heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de Noord-Koreaanse soldaat die maandag probeerde te ontsnappen, achtervolgd en neergeschoten werd door zijn kwade collega’s.

Guy Stevens

Het plan van de soldaat was om te ontsnappen naar de gedemilitariseerde zone in Zuid-Korea in een militaire wagen. Daarmee raast hij over de weg en komt hij voorbij een controlepost van het leger. De soldaat op straat probeert hem tegen te houden, maar wordt gewoon voorbijgereden, waarna hij de achtervolging al lopend inzet.

Helaas voor de bestuurder lijkt het alsof hij zijn rijgedrag wat verder moet bekopen wanneer hij vast lijkt te zitten in de gracht. Ideaal voor de achtervolgende militairen om hem in de boeien te slaan, maar dat is buiten de man zelf gerekend. Hij springt uit de wagen en vlucht te voet voor de hollende soldaten.

Tijdens de daaropvolgende achtervolging opent een van de soldaten het vuur op de soldaat. Hij weet toch te ontkomen, waarna de overige militairen zich groeperen en alsnog massaal beginnen te vuren op de ongewapende man, die de demarcatielijn - zeg maar de militaire grens - tussen Noord- en Zuid-Korea al had overgestoken.

Op de beelden is niet te zien hoe de man uiteindelijk neergeschoten werd, maar even later is wel te zien hoe hij ineenstort langs een betonnen muur.

Volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap werden er veertig kogels op hem afgevuurd, waarvan er vijf hem ook hebben geraakt.

De soldaat “zocht aanvankelijk dekking achter een gebouw aan de zuidkant van de JSA”, aldus het commando van de Verenigde Naties, dat de afkorting gebruikt voor de ‘Joint Security Area’, het enige deel van de gedemilitariseerde zone waar Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog met elkaar staan.

De overloper werd overgebracht naar een lokaal ziekenhuis ten zuiden van Seoel. In het ziekenhuis onderging hij twee operaties, waarbij de kogels uit zijn lichaam gehaald werden. Hij ademt zelfstandig , is bij bewustzijn en stelt het dus best goed. “Hij zal niet sterven”, aldus chirurg Lee Cook-Jong.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio