© An Nelissen

Schooldirecteurs haakten vorig schooljaar massaal af

Bijna twee op de vijf de Vlaamse basisscholen wisselden vorig jaar van directeur. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte. De verzuchtingen zijn steevast dezelfde: te weinig omkadering en te veel werk, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Van de 2.872 schooldirecteurs, stopten er vorig schooljaar 1.119. De voorbije jaren steeg dat percentage: in 2015-2016 ging het nog om 958 wissels, in 2014-2015 om 877. Dat blijkt uit cijfers die SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe opvroeg.

Volgens hem ging het bij 313 van de 1.119 wissel om directeurs die met pensioen gingen. “Maar van de overige 806 wissels zijn er 396 te wijten aan ziekte, of bijna de helft”, zegt Vandenberghe. “Dat cijfer ligt veel te hoog en is tekenend voor de werkdruk.”

SP.A diende een voorstel van resolutie in om schooldirecteurs beter te ondersteunen. De oppositiepartij pleit onder andere voor de ontwikkeling van een apart beroepsprofiel. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) erkent de problematiek. Ze vindt ook dat er meer moet worden ingezet op een goede voorbereiding en opleiding van directies. Intussen loopt er een onderzoek naar stress bij schoolhoofden.

MEER OVER Onderwijs