Josje over tatoeages, geloof, veganisme en haar muziekcarrière: “Het was een hele ontdekkingstocht”

Print

Josje over tatoeages, geloof, veganisme en haar muziekcarrière: “Het was een hele ontdekkingstocht” Video: VRT

Josje mocht dinsdag haar intrek nemen in Die Huis en vertelde honderduit over haar jeugd, haar zoektocht naar ware liefde en haar ambities na K3. De voormalige ‘blonde van K3’ werd in 2009 het derde lid van de immens populaire popgroep, maar trok er na zeven jaar de stekker uit. Een juiste keuze, vindt ze zelf nog steeds: “Ik heb de vraag op tafel gegooid, ja. Of dit is wat we willen. Ik had het gevoel dat we alles eruit hadden gehaald wat erin zat.”

Josje Huisman was de jongste van vijf kinderen in het gezin van dominee Cees Huisman, en is tot op de dag van vandaag nog steeds spiritueel, al was ze nooit helemaal zeker wat haar vader bedoelde als hij zei dat God liefde is. “Ik denk dat we als mens van nature allemaal een connectie hebben met elkaar”, weet ze nu.

Op haar achttiende liet ze een psalm op haar elleboog tatoeëren, in het handschrift van haar vader, en ze kent nog steeds perfect de woorden van de lofzang op haar arm. “Meer dan een tatoeage, dan”, wil Eric Goens weten. “Het was wel een impulsieve actie om het te laten tatoeëren”, geeft ze eerlijk toe. “Maar ik sta er nog steeds achter.”

Tattoos en geloof Video: VRT

Sinds enkele jaren in de voormalige K3-zangers veganist, nadat ze een documentaire zag over dierenleed en ze wil die levensstijl later ook doorgeven aan haar kinderen. “Geen vlees, geen vis. Het klinkt heftiger dan het is, hoor.” Josje heeft honderden redenen om enkel nog plantaardig te eten, maar doet het vooral uit principe: “Ik begrijp best wel dat er veel mensen zijn die dieren eten, maar de mate waarin het nu aan het gebeuren is, is gewoon buiten proportie en belachelijk veel.”

Ze wil mensen zeker inspireren en wil vooral niemand de les lezen, ze voelt er zich gewoon zelf beter bij, maar heeft toch een duidelijke mening over hoe mensen omgaan met voedsel: “We zitten gewoon nu op een tijd waarin we heel veel hebben opgebruikt wat de natuur te bieden heeft. En op een bepaald moment stopt dat gewoon.”

Josje is veganist Video: VRT

Josje kreeg in Die Huis ook onverwacht bezoek van een oude bekende: Kathleen Aerts, wiens plek ze innam toen de ‘oorspronkelijke blonde van K3’ de groep verliet. Met een glaasje wijn praten ze over hoe K3 hun leven beïnvloed heeft en nu nog steeds beïnvloedt.

Intussen bouwt Josje verder aan haar eigen muziekcarrière, waarvoor ze voor het eerst zelf haar teksten en melodieën schrijft: “Ik zat zelf niet achter de knoppen, maar ik heb ze wel gedirigeerd. Dat was een hele ontdekkingstocht.”

Josje krijgt bezoek van Kathleen Video: VRT

Die Huis, elke dinsdag om 20u40 op Eén

MEEST RECENT