David Goffin is klaar voor Davis Cup-finale: “Goed gerecupereerd, maar Frankrijk is favoriet”

Davis Cup-kapitein Johan Van Herck en David Goffin. Foto: Photo News

David Goffin is klaar voor Davis Cup-finale: “Goed gerecupereerd, maar Frankrijk is favoriet”

Print

Vrijdag staat België voor de derde keer in de geschiedenis in de finale van de Davis Cup, die plaatsvindt in het Pierre Mauroy-stadion in Villeneuve d’Ascq (Rijsel). In 1904 en 2015 moesten de Belgen de titel aan Groot-Brittannië laten. “En nu is Frankrijk favoriet,” verklaarden coach Johan Van Herck en speerpunt David Goffin dinsdag op een persconferentie.

“Ze spelen thuis en Frankrijk is een tennisland. Ze hebben al meerdere Davis Cups (9) gewonnen en er is veel mogelijk bij hen, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel. Ze zijn telkens ver geraakt in deze competitie en willen koste wat kost winnen en er zal 27.000 man achter hen staan. Dat speel allemaal in hun voordeel”, argumenteert Goffin. “Voor ons is het de tweede finale in drie jaar tijd. We hebben als ploeg veel progressie gemaakt de jongste jaren, maar desondanks missen we ervaring. We zullen er staan met onze kracht en onze moraal, met als doel te winnen, maar het zal niet gemakkelijk worden.”

“Een plaats in de finale betekent veel voor ons”, voegde Johan Van Herck toe. “We hebben in de laatste jaren getoond dat we graag in de Davis Cup spelen. Toch denk ik dat Frankrijk favoriet is en dat wij de outsiders blijven. Zij spelen thuis, maar wij zijn een sterk Davis Cup-team en gaan proberen ze te verslaan. Het wordt een interessante finale.”

David Goffin is klaar voor Davis Cup-finale: “Goed gerecupereerd, maar Frankrijk is favoriet”
Foto: BELGA

Met zijn zevende plaats op de wereldranking na zijn sterke prestatie op de ATP Finals staat Goffin boven alle andere finalisten op de ATP-ranking. “Op papier sta ik het hoogst genoteerd, maar dat wil niets zeggen in de Davis Cup,” relativeert de Luikenaar. “Hier kunnen tennissers boven zichzelf uitstijgen. Enerzijds hebben er door de spanning spelers zichzelf al overtroffen, anderzijds heeft die spanning er al voor gezorgd dat spelers minder presteerden. Tot nu toe heb ik daar weinig problemen mee gehad. We hebben de laatste tijd dan ook veel thuis gespeeld. Dan is de druk anders dan bij uitwedstrijden.”

“Dit weekend zal er een andere sfeer hangen. Ik denk dat ik er klaar voor ben. Dat men van mij verwacht dat ik mijn twee wedstrijden win, geeft me niet meer druk. Ik wil gewoon alles geven voor mijn land, zodat ik mezelf later niets te verwijten heb. In de Davis Cup is het niet de ranking die ertoe doet, maar de vorm en die is goed. Dat we geen favoriet zijn, betekent uiteraard nog niet dat we niet kunnen winnen. Wij gaan dus uit van onze eigen kracht, aldus Goffin, die niet voor niets de tekst “Impossible is nothing” op zijn shirt had staan.

David Goffin is klaar voor Davis Cup-finale: “Goed gerecupereerd, maar Frankrijk is favoriet”
Foto: BELGA

Uitgerust

“Maandag heb ik een volledige dag rust genomen. Vandaag heb ik al licht getraind en alles gaat goed. Ik heb bovendien nog enkele dagen tijd om te recupereren en helemaal top te zijn. Mijn knie heeft eigenlijk rust nodig na die zware finale, maar het gaat. Ik zal me dit weekend honderd procent kunnen smijten. Ik maak me niet ongerust. De jongste weken heb ik veel intense wedstrijden gespeeld en dat is altijd goed verlopen.”

“De zaal is prachtig en de ondergrond (hardcourt) bevalt me. Het is één van de mooiste zalen waar al tennis gespeeld is. Het is leuk dat ik een uitzonderlijk seizoen met zo’n finale kan afsluiten. Het zou nog mooier zijn als we de trofee mee naar België kunnen nemen. Maar we zijn hier geen favoriet. We hebben niets te verliezen en zullen alles geven.”

De ploegmaats trekken zich op aan de prestaties van Goffin. “Het is indrukwekkend dat we een finalist van de seizoensfinale in ons team hebben”, zegt Steve Darcis. “Sinds hij op Roland-Garros geblesseerd uitviel, speelde hij een fantastische tweede seizoenshelft. De resultaten spreken voor zich. We zijn blij voor hem, het is geweldig wat hij gedaan heeft. Hopelijk kan hij de positieve lijn nog heel even doortrekken.”

David Goffin is klaar voor Davis Cup-finale: “Goed gerecupereerd, maar Frankrijk is favoriet”
Foto: EPA
MEEST RECENT