Zes mannen veroordeeld voor fraude met vervalste facturen: slachtoffers zijn meer dan 220.000 euro kwijt

Print
Zes mannen veroordeeld voor fraude met vervalste facturen: slachtoffers zijn meer dan 220.000 euro kwijt

Archiefbeeld correctionele rechtbank van Antwerpen. Foto: vm

Kapellen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zes mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een fraude met vervalste facturen. Ze wisten een dertigtal slachtoffers ruim 223.000 euro afhandig te maken. De beklaagden kregen celstraffen tot vijf jaar opgelegd en het illegaal verkregen vermogen werd verbeurdverklaard.

Mohamed F. en Ahmed M.C. werden begin 2014 gearresteerd, nadat ze met valse identiteitsdocumenten een bankrekening probeerden te openen bij een ING-filiaal in Kapellen. Verder onderzoek kon hen linken aan een aantal onopgehelderde feiten van oplichting met behulp van vervalste facturen, waarbij steeds dezelfde werkwijze werd gehanteerd.

Facturen werden onderschept en geopend. Het bankrekeningnummer waarop het geld gestort moest worden, werd gewijzigd en daarna werden de facturen naar de bestemmelingen gestuurd. Bij een dertigtal geviseerden bleef het bij een poging, maar evenveel anderen betaalden de factuurbedragen op de vervalste rekeningnummers. De rekeningen werden na de stortingen stelselmatig leeggehaald.

Mohamed F. en Ahmed M.C. hadden Gagik G., Arnt D., Jean M. en Mohamed E. geronseld om hun bankrekeningen ter beschikking te stellen voor de stortingen. Deze laatsten vormden volgens de rechtbank “onmisbare schakels” in de criminele organisatie.

Mohamed F. en Ahmed M.C. waren eerder al tegen de lamp gelopen. Op 17 januari 2012 werden ze betrapt toen ze met een vervalste bankkaart voor 656 euro aan sigaretten probeerden te kopen in een supermarkt in Meer. Een week eerder hadden ze dat al eens geprobeerd. Ahmed M.C. had ook drie valse bankkaarten op zak.

De twee werden veroordeeld tot respectievelijk vijf en vier jaar cel. De vier andere beklaagden kregen achttien maanden cel, al dan niet met uitstel. De rechtbank kende zes gedupeerden in totaal bijna 79.000 euro aan schadevergoedingen toe.

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio